Tiny houses winnen razendsnel aan populariteit. Nog maar een paar jaar geleden kwam het fenomeen overwaaien uit Amerika en nu hebben verschillende Nederlandse gemeenten tiny houses al in hun bestemmingsplan staan. De bewoners willen lage woonlasten, weinig spullen en meer tijd om bewust en duurzaam te leven. Net als bij de bewoners van micro-appartementen gaan ze creatief om met klein wonen. En wat is er dan lekkerder dan gluren bij de buren om te zien hoe al die mensen dat kleine woonoppervlak een beetje leefbaar en ruimtelijk houden.

Klein wonen

Het Australische YouTube kanaal Never too Small gunt ons zo’n ongegeneerde blik in die kleine woningen. Een appartement in Sydney van 24 vierkante meter bijvoorbeeld waar je via een geheime deur in een ruime badkamer belandt. Of een appartement van 33 vierkante meter in Hong Kong waarin een boomhut dient als slaapkamer. Of een tiny house van 28 vierkante meter op Bruny Island (vlakbij Tasmania), waar alle meubels geïntegreerd zijn in het huis. Of een woonboot van 40 vierkante meter in Londen met verborgen opbergruimtes op onverwachte plekken.

Verslavend

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is verslavend om van filmpje naar filmpje te hoppen en te zien hoe ontwerpers op creatieve manier gebruik hebben gemaakt van de ruimte. Bureaus veranderen in tv-meubels. Hele wanden worden verschoven om keukens of slaapkamers aan het gezicht te onttrekken. En traptreden doen tegelijkertijd dienst als lades. De huizen, of huisjes, hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: het ziet er hyper opgeruimd uit (waar zijn alle spullen?!) en het ontwerp is vaak strak en natuurlijk.

Never too small

Never too small begon als een project van regisseur en designfan Colin Chee. Hij wilde graag in contact komen met de ontwerpers en architecten, die hij bewonderde en gebruikte YouTube als middel. Al na 4 afleveringen realiseerde hij zich dat hij goud in handen had, zo staat te lezen in the Guardian. Hij heeft inmiddels ruim 700.000 abonnees en de filmpjes worden regelmatig meer dan 1 miljoen keer bekeken.

Betaalbaar wonen is klein wonen

Op dit moment heeft hij vooral huizen in Australië, Hong Kong en Londen geportretteerd, maar er staan ook andere (Europese) locaties op de planning. Het begon allemaal met Chee’s eigen kleine huis van 40 vierkante meter in Melbourne. Locatie was voor hem belangrijker dan grootte. Dat kan in zijn geval ook, omdat hij -net als de meeste mensen in Never too small– jong is en (nog) geen kinderen heeft. Hij is in die zin wat flexibeler. En als je, zoals hij, middenin een grote stad wil wonen voor een betaalbare prijs, dan moet je inleveren op de ruimte. Dat dit geen straf hoeft te zijn, zie je in zijn filmpjes van maximaal 5 minuten.

Maar betaalbare woonruimte is vaak niet de enige reden om klein te wonen. Mensen willen minder bezitten, bewuster consumeren en geen alles bepalende dure hypotheek hebben. Daarbij is kleiner wonen ook duurzamer, omdat je minder water en elektriciteit verbruikt. En met de groeiende wereldbevolking moeten we er misschien allemaal aan als we in de stad willen blijven wonen.

Wat vind jij van klein wonen: is het een noodzakelijk kwaad of juist een bevrijding? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.