Kinderen met ADHD hebben baat bij meer groen. Groen heeft namelijk een rustgevende werking op lichaam en geest. Dat blijkt uit onderzoek van dr. S. de Vries van Wageningen University & Research (WUR) naar het gebruik van het medicijn Ritalin. Opvallend detail is, dat het effect het grootst is bij kinderen die in wijken met minder dure huizen wonen. 

ADHD

Wandelen, spelen of rennen in een groene omgeving zorgt ervoor dat we ontspannen. Stress neemt af en ons concentratie vermogen en zelfbeheersing nemen toe. Groen is goed voor ons. Daarom schrijven artsen in Schotland natuur als medicijn voor en heeft Japan zo’n 60 forest therapy stations waar bosbaden (wandelen in het bos) als geneesmiddel wordt ingezet.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat kinderen met ADHD baat hebben bij een groene omgeving. “Onze uitkomsten laten inderdaad een positieve samenhang zien,” zegt De Vries, die zijn onderzoek deed met behulp van data van een zorgverzekeraar.

Hoeveel groen?

Voor het onderzoek is gekeken naar de hoeveelheid groen, die in een straal van 250 meter van de woning te vinden is. Daarbij is gekeken naar groengebieden zoals een stadspark, bos, natuur of agrarisch gebied. En naar kleine groenelementen, zoals straatbomen, groenstroken of tuinen. Een analyse van de data laat zien dat de kans op het gebruik van het ADHD medicijn Ritalin lager is als er meer groen in de buurt is. Er moet dan wel echt sprake zijn van een groengebied, want bij alleen kleine groenelementen is dit effect niet terug gevonden.

Niet in duurdere wijken

Opvallend aan de uitkomsten van het onderzoek van dr. de Vries is, dat het waargenomen effect minder is in duurdere woonwijken. Als de huizenprijzen dus omhoog gaan, lijkt de aanwezigheid van groen minder invloed te hebben op het innemen van ADHD medicatie. Juist in minder welgestelde wijken is dus winst te behalen met de aanwezigheid van groen, terwijl het daar juist minder te vinden is.
De Vries: “Juist in buurten waar het groen wel eens het meest effectief zou kunnen zijn, is er momenteel het minst van.” Dit gaat zeker op als je bedenkt dat uit onderzoek van het CBS is gebleken, dat kinderen met ‘kans op armoede’ toch al vaker ADHD hebben dan kinderen van ouders met een hoger inkomen.
Heb jij ervaring met het effect van groen op kinderen met ADHD. Laat het ons weten en deel je ervaringen door hieronder een reactie achter te laten.