Onder het mom: je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen, wil ik het vandaag eens over vuurwerk hebben. Ik zeg er maar meteen bij: ik ben geen fan. Dan weet je wat voor vlees je in de kuip hebt. Ik ben het type dat dagen lang met haar hoofd tussen de schouders langs de gevels sluipt in de hoop niet opgeschrikt te worden door knallen, rook en vuur. Maar goed, dat is vandaag even niet de issue. De issue is het plastic dat in vuurwerk zit. 

De knetterbal

Ik heb het altijd heel raar gevonden, dat mensen elk jaar voor honderden euro’s de lucht in knallen. Hop, weg, in een paar minuten tijd. Maar nog raarder is het als je gaat nadenken over de content van dit vuurwerk. De knetterbal bijvoorbeeld. Ik had er nog nooit van gehoord, maar dat zegt niet zo heel veel, want zoals gezegd probeer ik vuurwerk in alle vormen en maten te vermijden.

Letterlijk wegwerpplastic

De knetterbal is vuurwerk voor kinderen. Het bestaat uit een plastic balletje met kruid erin. Dat steek je aan, het knalt ongeveer zeven keer en vervolgens laat je de plasticresten op straat liggen. De Zwerfinator heeft al 19.000 stuks van dit knalplastic opgeruimd. Het is dus letterlijk wegwerpplastic. En daarom voert hij samen met de Plastic Soup Surfer actie: operatie #knetterbal of ‘letterlijk wegwerpplastic’.

Het eerste succes van de campagne is al binnen. Kamerlid Suzanne Kröger diende in de Tweede Kamer een motie in, die werd aangenomen. Minister Stientje van Veldhoven gaat de producenten van het knalplastic hierdoor aanspreken op het letterlijke wegwerpplastic dat ze maken. Het is dus politiek op de agenda gezet, maar daarmee nog niet verboden. En dat is wel wat de Zwerfinator en de Plastic Soup Surfer voor ogen hebben.

De Leiden Avocacy Project on Plastic (LAPP) gaat voor het tweetal uitzoeken hoe ze bedrijven, die de knetterbal verkopen, voor de rechter kunnen krijgen. Het gaat ze hierbij trouwens niet alleen om de knetterbal, maar om alle plastic producten die eigenlijk ontworpen zijn om als afval in de berm te eindigen. Denk bijvoorbeeld aan waterballonnen of plastic confetti.

Kom in actie

De Plastic Avengers, zoals ze zichzelf noemen, vragen bij hun actie om jouw hulp. Wat kan je doen? Stap 1: zoek de knetterballen op straat. Stap 2: maak er een foto van en zet die met #knetterbal in de app Litterati of  mail ze naar de Zwerfinator (zwerfinator@gmail.com). Stap 3: Deel dit bericht in je vriendenkring, zodat zoveel mogelijk mensen mee gaan doen. Stap 4: de deadline is 31 januari. Dan wil het tweetal alle data verzameld hebben en stappen ze daarmee naar de rechter.

Wat vind je van deze actie? Hoeveel knetterballen ben jij al tegen gekomen op straat? Laat het ons weten door hieronder een bericht achter te laten.