Als het even kan, is Los Angeles over twee jaar 90.000 bomen rijker. Het doel? Een meer duurzame en leefbare stad. Alle inwoners van Los Angeles komen in aanmerking voor een gratis boom. 

Wie een boom wilt, moet ‘m aanvragen. Zo simpel is het. Inwoners kunnen kiezen voor een gratis boom in de eigen tuin of buurt. Een non-profitorganisatie checkt of de plek geschikt is voor een boom en plant ‘m dan ook meteen. Dit betekent wel dat de inwoners in ieder geval de eerste vijf jaar verantwoordelijk zijn voor de groei van de boom. Zij tekenen een overeenkomst waarin staat dat zij de boom voorzien van water.

Verzorging gratis boom

Inwoners kunnen kiezen uit heel veel verschillende soorten bomen: klein, hoog, met bloemen of zonder bloemen. Dat kan gewoon online. De boom wordt geleverd met palen, banden, kunstmestkorrels én eenvoudige instructies. Zo’n boom onderhouden vraagt namelijk nog best wel wat werk. Inwoners doen er goed aan om de boom wekelijks te controleren. Het is van belang dat de grond vochtig is tot vier centimeter diepte. Zo niet, dan heeft de boom flink wat liters water nodig. Maar pas op: te veel water is ook niet goed.

Voordelen

Het is de bedoeling dat de bomen (na een paar jaar) vooral gaan dienen als schaduwplek, want die zijn er te weinig in Los Angeles. Daarnaast helpen de bomen ook tegen luchtvervuiling. Tot slot wil de burgemeester van Los Angeles de sociale gelijkheid groter maken. De verschillen tussen arm en rijk zijn namelijk groot, in de arme delen is weinig groen te vinden. In de zomer is het daar dus ook een stuk heter.

Amerika-kenner Laila Frank vertelt over de situatie in Los Angeles op NPO Radio 1. Zij ziet ook grote verschillen tussen arm en rijk, bijvoorbeeld als het gaat om bushokjes. Die zijn er niet in de arme delen, want het plaatsen ervan ligt in handen van commerciële bedrijven. Zij verdienen geld met advertenties in bushokjes en dat lukt nou eenmaal een stuk beter in de rijke delen. Mensen in arme wijken staan op hete dagen in de volle zon én in de vieze lucht te wachten op de bus.

De burgemeester slaat dus eigenlijk drie vliegen in één klap met het planten van deze bomen:

  1. Het wordt steeds heter in de stad. Bomen helpen daartegen.
  2. De bomen helpen tegen luchtvervuiling en zorgen voor minder gezondheidsklachten.
  3. Het maakt de sociale gelijkheid groter.

Wat vind jij van dit idee? Laat het ons weten in een reactie!