Thijs Struijk woont in een oud huis in het centrum van Utrecht. Toen hij een tweede verdieping op zijn huis wilde, besloot hij dat zelf te bouwen. Van louter tweedehands spullen. En als hij dan toch bezig was met duurzaam verbouwen, wilde hij zijn huis uit 1900 ook meteen van het gas afhalen en twee waterpompen installeren. Hoe pakte hij dat aan?

Duurzaam verbouwen

“Ik werk veel met circulariteit en had onderzoek gedaan naar architectuur en circulair bouwen,” vertelt Thijs. “Er komt de nodige planning bij kijken, zeker als je alle bouwmaterialen tweedehands wilt kopen, maar het bleek minder moeilijk dan je zou denken. Eerst bedacht ik wat ik minimaal nodig had aan stenen, balken en kozijnen en toen ben ik op Marktplaats gaan zoeken. Het kostte me een week om alles bij elkaar te sprokkelen en een dag om alles op te halen.”

Bouwmaterialen met een verhaal

Door het gebruik van tweedehands bouwmaterialen krijgt de nieuwe verdieping meteen een verhaal en geschiedenis mee. Zo komen de balken uit een weg gebroken schuur bij één van de eerste huizen uit Ede. “Die balken zijn zo’n 130 tot 140 jaar oud. De kozijnen komen uit een huis in Heeze. Die man had ook nog oude dakpannen liggen, die ik kon gebruiken.”

“Dat is het leuke van tweedehands verbouwen. Als je die spullen komt ophalen en je vertelt over je plannen, dan worden mensen enthousiast en gaan ze meteen op zoek naar andere spullen, die je nog zou kunnen gebruiken. Zo kreeg ik bij de raamkozijnen ook passende luxaflex mee, die nog op zolder lag. Toen de verbouwing af was, heb ik ze nog foto’s gestuurd van hoe het was geworden.”

duurzaam verbouwen

Een andere aanpak

Duurzaam verbouwen met tweedehands materialen vergt een iets andere aanpak dan ‘normaal’ verbouwen. “Je gaat bouwen op basis van de materialen die je hebt en niet op basis van een ontwerp waar je vervolgens de passende materialen bij zoekt. Wij wilden bijvoorbeeld gewoon een heel groot raam, dat niet verrot was. Eén of twee centimeter smaller of breder maakte voor ons niet uit. Je moet het doen met wat je kan vinden, dus ga je op basis van die kozijnen de muren bouwen.”

Het voordeel van het werken met oude, hergebruikte materialen, is dat het hout bijvoorbeeld niet meer werkt. Daarbij is het goedkoper. “Het kost even wat moeite om uit te zoeken waar je met je oude troep naar toe moet, maar als je het dan weg brengt, kan het ook nog wat opleveren. Zo kreeg ik 180 euro voor het koper, ijzer en zink dat ik uit mijn oude huis had getrokken. Terwijl de 14 tweedehands dakbalken die ik nodig had maar 110 euro kostten.  Die had ik er dus meteen al uit.”

duurzaam verbouwen

Begin gewoon met bouwen

Het duurzaam verbouwen met tweedehands materialen kost wel wat planning, moeite en improvisatietalent, maar Thijs zou het zo weer doen. “Verzamel je spullen, check de financieringsmogelijkheden voor duurzaam bouwen (er zijn subsidies en leningen tegen een gunstig tarief) en begin gewoon met bouwen. Ik werkte er elke avond een paar uurtjes aan en vond dat een heerlijke afwisseling met mijn ‘normale’ werk achter de computer. Het was een leuk avontuur, een ontdekkingstocht naar de duurzame mogelijkheden van een huis van ruim 100 jaar oud.”

Omdat hij zijn huis meteen van het gas af wilde halen, heeft hij overal vloer- en wandverwarming aangelegd en twee warmtepompen geïnstalleerd. De muren zijn geïsoleerd met vlas en gestuukt met leem. “In het begin rook het naar hooi, maar dat ruik je nu niet meer. Het is echt een ecohuis geworden in hartje Utrecht.”

Zou jij het zien zitten om je huis duurzaam te verbouwen met alleen maar tweedehands materialen? Laat het ons weten en deel je ervaringen door hieronder een reactie te plaatsen.