Er wordt hard geëxperimenteerd in de bouwindustrie om een duurzaam alternatief te vinden voor beton. Zo wordt er gebouwd met aardezakken, met zeewier, met hout, kurk en nu ook met lucht. Aircrete, zoals dit materiaal wordt genoemd, is een schuimachtige substantie gemaakt van luchtbubbels en cement. Het is goedkoop om te maken, brandveilig en prima geschikt voor de doe-het-zelver om een iglo mee te bouwen. Of een dome home, zoals ze in het buitenland ook wel worden genoemd. 

Aircrete

Aircrete is een lichtgewicht isolerend materiaal. Het heeft de eigenschappen van beton, maar leg het in een bak water en het blijft drijven. Tegelijkertijd kan het goed tegen water en is het bestand tegen schimmel. Goede eigenschappen voor bouwmateriaal. Zeker als je bedenkt dat het hoofdbestandsdeel lucht is, waardoor het niet alleen goedkoop is, maar ook milieuvriendelijk. De aircrete stenen worden met name gebruikt om koepelvormige huizen van te maken. Een iglo dus, die met hun ronde vormen (net als de earthbag huizen waar we eerder over schreven) helemaal opgaan in de natuurlijke omgeving en bovendien oersterk zijn.

Bubbeltjesbeton

Het bubbeltjesbeton (om maar eens een Nederlandse vertaling te proberen) is makkelijker en sneller om mee te werken dan normaal beton. Zo kan je de blokken met houtbewerkingsgereedschappen makkelijk vormen en is het geschikt om spijkers en schroeven in te gebruiken. Zie hier hoe werkt:

Iglo

De dome home van aircrete biedt -net als tiny houses- een goed alternatief voor mensen, die niet gebukt willen gaan onder een torenhoge hypotheek. En dus wordt deze iglo over de hele wereld gebouwd: van de Verenigde staten tot aan Mexico en van Costa Rica (in een appelgroene variant) tot aan Thailand (in de kleur van een mango). Die laatste is een tijdsbestek van 6 weken gebouwd en kostte nog geen 6.000 dollar. Dat is natuurlijk wel in Thailand, waar alles goedkoper is, maar toch.

In Nederland hebben we deze dome homes nog niet gesignaleerd. Ken jij er wel één laat het ons dan weten door hieronder een reactie achter te laten.