Zo creëer je een duurzame en groene oase in je tuin

Ben je een geluksvogel met een tuin, dan weet je hoe fijn het is om met de zon op je gezicht in het groen te zitten. Voor je het weet is het alweer zo ver. Of je tuin groot of klein is, dat maakt eigenlijk helemaal niet zo veel uit. Het enige is dat je er wel voor moet zorgen. Het vraagt alleen om groene vingers en een beetje creativiteit om een groene oase te creëren. Zo houd je je tuin op orde, maar dat wil je natuurlijk wel zo duurzaam mogelijk doen. Wij geven je wat tips.

Water besparen en toch een groene oase

In je tuin kun je heel gemakkelijk water besparen. De eerste tip is om planten niet in een pot, maar gewoon in de grond te zetten. Dan drinken ze van het grondwater en dat scheelt aanzienlijk in de hoeveelheid water die je ze moet geven. Als je de tuinslang namelijk een uur laat lopen, gebruik je 1000 liter water. Met een gieter bespaar je 25 liter per 15 minuten. Het mooiste is natuurlijk om je tuin te sproeien met water uit een regenton. De regenton loopt lekker vol bij regen en vervolgens kun je het water weer gebruiken als het iets droger is. Scheelt schoon drinkwater en geld.

Duurzame verlichting

Als het ’s avonds donker wordt, is het gezellig om de lichten in de tuin aan te kunnen doen. Je kunt het beste kiezen voor ledverlichting, want deze verlichting gebruikt de minste energie, maar je hebt ook leuke lampen met een zonnepaneel. Overdag laden ze op en ’s avonds branden ze mooi.

Duurzame tuinmeubelen

Afhankelijk van je smaak is er een groot aanbod van tuinmeubelen. Rotan en bamboe zijn ook een optie, maar ze kunnen niet constant buiten in de regen blijven staan. Je kunt ook kiezen voor aluminium. De productie kost veel energie, maar ze gaan ontzettend lang mee. Een lik verf helpt om roest te voorkomen. Plastic is wat ons betreft niet het meest ideale materiaal, maar het is wel onverslijtbaar en kan gerecycled worden aan het einde van de levensduur.  Het loont ook zeker om op zoek te gaan naar tweedehands tuinmeubelen. Je staat versteld wat er te koop is.

Gras, kunstgras of bestrating

Je ziet heel veel tuinen, die volledig betegeld zijn. Dat is jammer. Het is niet goed voor de biodiversiteit en bij heftige regenval kan het water niet weg. Daarom is het beter om tegels te verwijderen en mooie planten in de grond te zetten. Gras is ook een goede optie, maar dat moet je wel verzorgen. Het heeft water en licht nodig om te groeien. Heb je een donkere tuin waar echt gras niet groeit en heb je bijvoorbeeld kinderen, die in de tuin willen spelen, dan kun je zelfs kiezen voor een stuk kunstgras. Je hebt duurzame varianten, die regenwater goed doorlaten. Op je balkon kunstgras aanleggen in een strook is ook een optie. Je hoeft het namelijk niet te sproeien, niet te bemesten en niet te maaien, maar voor de biodiversiteit doet het natuurlijk niet zo veel.

Biodiversiteit

Je kunt er in de tuin voor kiezen om mooie bloemen te planten voor insecten, of wat dacht je van een insectenhotel?

Heb je zelf nog tips? Laat het ons weten.

Over de schrijver

4 gedachten over “Zo creëer je een duurzame en groene oase in je tuin”

  1. In een echte natuurlijke tuin hoort geen verlichting, het verstoort het bio ritme van plant en dier. In de natuur is er immers ook geen verlichting aan.

  2. De Ruth Stout methode is ook een goede manier om water te besparen. Door deze methode toe te passen hoef je ook geen zakken tuin aarde te kopen en mee te slepen. Werkt voor mij echt heel goed, op youtube zijn er veel filmpjes over te vinden op “Ruth Stout”.

  3. Beetje laten voor kansen . Voor het goed vasthouden van water en voedingsstoffen in de bodem maar ook in de bakken de grond voorzien van mulch, de blaadjes in de herfst ook lekker laten liggen of aanvullen van de straat, wordt gratis aangewaaid. Naast waterbesparing is de grond gelijk belucht en gevoed. De wormen komen vanzelf wel ook in bakken en zelfs op mijn groene dak. En vooral geen plaag bestrijding doen de natuur regelt dat vanzelf wel na 1 jaar had ik al resultaat gebruik nooit meer iets. De plant geven wat ie nodig heeft en niet het onmogelijke vragen van je planten. Verdiep je in hun Standplaats en bodemwensen.nuttige beesthes overwinteren in ongesnoeide planten ed dus vooral niet voor de winter alles weghalen!

  4. Wil je een duurzame tuin, dan adviseer je natuurlijk geen kunstgras. Kunstgras is van plastic en molt het bodemleven, omdat er geen uitwisseling van organische stof door kan laten. Niet doen dus. Een regenton is symboolpolitiek. Eén keer watergeven en het s op en in een droge periode heb je er dus niets aan. Beter de planten aanpassen aan de bodem en de bezonning. En de bijenhotels die verkocht worden zijn te ondiep en dat is dus ook symboolpolitiek. Als je je tuin goed aanlegt vinden de solitaire bijen vanzelf een lekje. Trouwens de meesten nestelen in de bodem. Hopelijk heb je hier wat aan. Een vriendelijke groet,

    Tinka Chabot
    Duurzaamste hovenier 2019.

Reacties zijn gesloten.