Een zoetstof zonder calorieën, gemaakt van appels en peren én lokaal geproduceerd. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar dat is niet zo. Het Nederlandse bedrijf Fooditive heeft grootse plannen om de voedselindustrie te veranderen. 

Het bedrijf maakt de zoetstof van derdegraads fruit; de appels en peren die niet goed genoeg zijn voor de supermarkt. Daar wordt vaak moes of sap van gemaakt, maar nu dus ook zoetstof. En die zoetstof bevat geen calorieën. Fooditive verandert de fruitsuiker in appels en peren, zonder dat de zoete smaak verloren gaat.

Grote ambitie

Aan de ambitie van Fooditive zal het in ieder geval niet liggen. Het bedrijf wil dat duurzaamheid en gezondheid belangrijker worden in de voedselindustrie en daar willen zij voor zorgen. “We willen impact maken op de zoetstof-industrie, die gedomineerd wordt door grote bedrijven”, vertelt Gijs Gieles aan Duurzaam Bedrijfsleven. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het product ook aan consumenten verkocht wordt, maar stap één is de industrie.

Rotterdam

Fooditive richt zich ook op de circulaire economie. Samen met Rotterdam wil Fooditive de stad meer circulair maken. En hoewel het moeilijk is om zoetstof te maken van aangesneden fruit door fermentatie, wil het bedrijf het liefst afval uit de fruitsector gebruiken. “We willen stap voor stap meer afval gaan gebruiken.”

Dit Nederlandse bedrijf is niet de enige die graag de voedselindustrie ziet veranderen. Deze rebelse supermarkten willen diezelfde industrie ook verduurzamen.

Gebruik jij wel eens zoetstof en wat vind je van dit nieuwe product?