Primatoloog Jane Goodall (85), die we natuurlijk vooral kennen vanwege haar werk met chimpansees, plant 5 miljoen bomen per jaar. Hiervoor is ze met haar Jane Goodall Instituut een samenwerking aangegaan met het Environment Programme van de Verenigde Naties (UNEP) en de 1 biljoen bomen campagne. “De natuur is veerkrachtig en als we het de tijd geven, herstelt het zich vanzelf. Maar soms hebben we het land te lang uitgebuit waardoor natuurlijk herstel lastig is. In dat geval moeten we bomen planten.”

5,5 miljoen bomen

Met haar Roots & Shoots programma wil ze die boodschap van hoop uitdragen en jongeren inspireren. Dankzij dit programma planten duizenden kinderen in zestig verschillende landen bomen. Vorig jaar waren dat er in totaal zo’n 5,5 miljoen. Dat is best veel, maar Jane Goodall is nog niet tevreden en wil meer. Daarom heeft ze haar krachten gebundeld met de 1 biljoen bomen campagne om ontbossing tegen te gaan.

Wetenschappers zeggen dat natuurlijke oplossingen ongeveer een derde van de uitstoot ongedaan kunnen maken in 2030. Of, zoals we al eerder schreven: meer bomen planten neutraliseert de CO2-uitstoot van de afgelopen tien jaar. Daar moeten we dan wel 1,2 biljoen bomen voor planten en met zulke hoeveelheden lijkt die jaarlijkse 5,5 miljoen van Jane Goodall nog lang niet genoeg.

Een betere wereld

Toch ziet Jane Goodall het positief in, want het planten van bomen is iets wat iedereen kan doen, stelt ze. “Iedereen kan het verschil maken,” zegt ze in een interview met CNN. “Door bomen te planten, zwerfafval op te ruimen of brieven te schrijven aan de overheid. Maar ook door na te denken over de gevolgen van de dagelijkse keuzes die we maken. Wat koop je? Waar is het gemaakt? Was het schadelijk voor het milieu? Kwam er dierenmishandeling en wreedheid bij kijken? En is het goedkoop, omdat het door kinderen is gemaakt? In de rijkere landen kunnen we kiezen wat voor impact we willen maken. Als iedereen meer ethische keuzes maakt, bewegen we richting een betere wereld.”

World Economic Forum

Op het World Economic Forum in Davos maakte Goodall duidelijk wat er moet gebeuren. “We moeten goed voor de bestaande bomen zorgen en ze beschermen. We moeten het land rondom het bestaande bos herstellen met bestaande wortels en zaden. En we moeten bomen planten op stukken land, die al te lang verwaarloosd zijn en zich niet meer kunnen herstellen. En dan moet je die nieuw geplante bomen natuurlijk ook verzorgen. Daarom is het zo belangrijk om dit werk binnen een gemeenschap te doen.”

Wat voor kleine keuzes maak jij om onze planeet een betere plek te maken? Plant jij bijvoorbeeld bomen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.