Uit onderzoek blijkt dat voor mensen boven de veertig, een driedaagse werkweek het beste is. Ze zijn dan het meest effectief, maar minder werken heeft ook een positief effect op de duurzaamheid van onze samenleving.

Veel van mijn vrienden zijn veertig plus en hebben plezier in hun werk. Ze zijn ondernemer, zelfstandige, of werken in loondienst. Er zitten artsen, kunstenaars, bankiers, muzikanten, journalisten, therapeuten, leerkrachten, marketeers, advocaten of elektriciens bij. Het is een bont en internationaal gezelschap.

Druk, druk, druk

Met de meeste gaat het goed. Ze klagen wel eens – vooral in de winter – dat ze het te druk hebben, nooit tijd nemen voor zichzelf, of alleen maar achter hun kinderen aanhollen, maar het heeft geen ernstige gevolgen. Toch zijn er ook mensen in mijn omgeving, die last hebben van een burn-out, of ernstig ziek zijn. En dat aantal groeit.

16% is overspannen

Heel veel Nederlanders voelen zich overwerkt. Door een langdurige overdosis stress kun je overspannen raken. Je raakt dan hoe langer hoe meer uitgeput, kunt erg emotioneel worden en simpele dingen worden moeilijk. In Nederland heeft 16% van de mensen die werkt, last van burn-out klachten of symptomen. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie zijn stress en burn-out de arbeidsrisico’s voor de toekomst.

Een driedaagse werkweek

Gezonde voeding, regelmatig bewegen, je eigen grenzen bepalen, over je problemen praten en om hulp vragen kunnen je helpen om stress tegen te gaan, maar uit een onderzoek van het Melbourne Institute of Applied Economics and Social Research blijkt dat mensen boven de 40 het beste presteren met een werkweek van drie dagen. Dus een volledige werkweek is helemaal niet nodig.

Onderzoek onder mannen en vrouwen

Aan het onderzoek deden 3.500 vrouwen en 3.000 mannen mee. Zij voerden cognitieve tests uit, zoals het matchen van letters en cijfers onder tijdsdruk, hardop voorlezen, en nummerreeksen achterwaarts oplezen. De onderzoekers analyseerden de cijfers en legden relaties met verschillende factoren, zoals levenskwaliteit, gezinsstructuur, economisch welzijn en dienstverband en ze ontdekten dat mensen met een gemiddelde werkweek van 25 uur het beste presteerden. De uren die ze meer werkten, had een negatief effect op de productiviteit door stress en vermoeidheid.

Verscheidenheid in werkuren kunnen de intellectuele stimulatie van mensen van verschillende leeftijden verhogen of juist verlagen. Het juiste aantal uren stimuleert je hersenen, maar lange werkuren met stress kunnen juist cognitieve functies beperken. Parttime werken kan je effectiviteit bevorderen.

Parttime of fulltime werken

Dit idee van parttime werken is voor sommige mensen heel normaal, maar anderen moeten fulltime werken om bijvoorbeeld een hypotheek te betalen. Onze hele economie is ingesteld op groei en consumptie. Toch is er ook een tegenbeweging op gang, die deze insteek omarmen. Er is een groeiend aantal minimalisten, mensen die geen nieuwe spullen meer kopen, of mensen die in een tiny house gaan wonen. Zo hebben ze een overzichtelijk leven en minder financiële middelen nodig.

Het idee van een driedaagse werkweek voor veertig plussers is dan als een mes dat aan twee kanten snijdt. Je bent effectief, hebt minder stress en draagt bij aan een duurzame samenleving.

Wat vind jij? Denk je dat een driedaagse werkweek voor 40 plussers kan bijdrage aan een duurzame en gezonde samenleving?