11 tips voor een natuurlijke én duurzame vloer

Wanneer je gaat verhuizen of verbouwen wil je dat waarschijnlijk zo duurzaam mogelijk doen. Een duurzame vloer is een belangrijk onderdeel van je huis. We zetten een aantal opties voor je op een rij.
Een vloer is duurzaam wanneer het productieproces relatief weinig energie kost, het wegnemen van de materialen geen grote belasting vormt voor de natuur, er geen plastic en giftige stoffen zijn gebruikt en de vloer uiteindelijk makkelijk af te breken is. Bij voorkeur is de kwaliteit van de vloer zo goed dat je er zeker tien tot twintig jaar mee vooruit kunt. Nog mooier is als het materiaal uiteindelijk gerecycled kan worden voor een ander doel.

Waar heb je de vloer voor nodig

Bedenk eerst waar je voorkeur naar uit gaat. Wil je hard of zacht materiaal? Kies je bijvoorbeeld voor een gietvloer of voor tapijttegels? Moet het makkelijk schoon te maken zijn? Wil je vloerverwarming? In welke ruimte wordt de vloer gelegd? In een woonkamer wordt vaker gelopen dan in een slaapkamer dus moet het materiaal slijtvast zijn. En in een badkamer wordt het vochtig, daar zijn veel materialen niet tegen bestand.

Welk materiaal spreekt je aan

Natuurlijke vloeren zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe, jute, kurk, rubber, natuursteen en marmoleum. Ook hout is natuurlijk, maar wanneer je hout vergelijkt met bijvoorbeeld bamboe is het minder duurzaam omdat het lang duurt tot bomen terug groeien. Hier vind je een uitgebreid overzicht met de eigenschappen van natuurlijke materialen.

Goedkope opties

Heb je geen ruime beurs? Tweedehands houten vloeren die je opknapt en in je eigen huis legt is natuurlijk ook duurzaam te noemen. Het wordt steeds gemakkelijker om te verbouwen met tweedehands materialen.

Niet duurzame materialen

Niet duurzame materialen bevatten eigenlijk altijd plastic, chemische stoffen of vormen een aanslag op de natuur zoals tropisch hardhout. Niet duurzame materialen zijn onder meer laminaat, synthetisch tapijt en vinyl. Laminaat bevat een plastic coating en het kost daarom veel energie om te vervaardigen en af te breken.

Keurmerken

Let op keurmerken. Bijvoorbeeld het PIT-logo (geeft informatie over materiaal, toepassing en eigenschappen) of Rugmark (staat voor Oosterse tapijten zonder kinderarbeid). Je kunt ook kijken naar het duurzaamheidsbeleid van de leverancier. Dat staat zeker op de website.

Ondervloeren

Leg een ondervloer onder je gekozen vloer. Dit is zeker in een appartement verplicht vanwege geluidsoverlast, maar het verlengt ook de levensduur van je vloer. Kies wel een ondervloer die bij het gekozen materiaal past.

Nog een paar tips

  • Kies voor lijm zonder oplosmiddelen. Een absolute no-go is universele lijm.
  • Neem plinten, dit zorgt ervoor dat je vloer en muur beter bestand zijn tegen er tegen aan botsende speelgoedauto’s, driewielers en stofzuigers.
  • Reinig je vloer geregeld en verwijder vlekken meteen. Houd eens in de tijd een schoonmaak met een speciaal daarvoor bedoeld reinigingsproduct om je vloer netjes te houden.
  • Schoenen uit. Zeker met hakken loop je al snel putten in een harde vloer, maar je vloer wordt altijd vuil wanneer je er met schoenen overheen loopt. Koop eventueel meerdere maten slofjes die je aan je gasten geeft wanneer zij op bezoek komen. In Nederland is dit misschien niet zo gebruikelijk maar in andere landen is het de normaalste zaak van de wereld.

Heb je nog tips? Laat het ons weten!
Photo by Andrea Piacquadio

Over de schrijver

3 gedachten over “11 tips voor een natuurlijke én duurzame vloer”

  1. Pingback: Geschikte vloeren voor op kantoor - Het Kantoorkompas

  2. Pingback: Vijf inspirerende eco-huizen -

Reacties zijn gesloten.