Een kas om je groenten en fruit in te verbouwen is niet voor iedereen haalbaar. Het is kostbaar, moet in de winter verwarmd worden en neemt veel ruimte in. Ik stuitte op een man, die zijn eigen ondergrondse kas bouwde en het hele jaar groenten en fruit verbouwt.

Moestuinbak op het balkon

Ik heb altijd al een droom gehad om mijn eigen groenten en fruit te verbouwen. Toen ik nog midden in de stad woonde, had ik een moestuinbak op mijn balkon. Nu heb ik een tuin en wat meer ruimte en dus ook de kans om op wat grotere schaal aan de slag te gaan. Het huidige isolement is een mooie tijd om daar eens over na te denken.

Een ondergrondse kas

Het probleem in Nederland is dat het weer niet altijd meezit. Een kas biedt dan uitkomst, maar dat is een behoorlijke investering, maar toen kwam ik een kas tegen, die je zelf kunt bouwen. De kas bevindt zich deels onder de grond en is geschikt voor een kouder klimaat.

De walipini

De ondergrondse kas, of ook wel walipini, is een goedkoop alternatief voor een gewone kas. De walipini werd twintig jaar geleden ontwikkeld in koude regio’s in Zuid-Amerika. Zo konden de boeren het hele jaar door groenten verbouwen. De grond zorgt voor beschutting en een stabiele temperatuur en de zon zorgt ervoor dat de ‘kas’ verwarmt.

Zelf aan de slag

Het is eigenlijk niet veel meer dan een rechthoek in de grond. De lange zijdes zijn gericht op het zuiden. De achterkant is zo’n 2 meter diep en de voorkant iets minder. Zo krijg je een schuine hoek, die je kunt afdekken met plastic om de juiste temperatuur te behouden. Daarnaast is het belangrijk om de afwatering goed te regelen. In deze video krijg je een tour hoe het werkt. Het lijkt mij interessant om uit te proberen.

Hier vind je de rest van de instructievideo’s.

Heb jij er al ervaring mee? Laat het ons weten.

Foto door Markus Spiske