Waterstof is een interessant alternatief voor gas. Op dit moment worden er diverse proeven gedaan om het uit te proberen. Zo verwarmen ze er een appartementencomplex, een buurt met 600 woningen en een volledige woonwijk  in Hoogeveen mee. Van onze lezers vindt 73% dit een goede ontwikkeling. Dat blijkt uit een enquête, die we samen met de OU deden voor de online opleiding Klimaatwinnaars. En dit was niet de enige interessante uitkomst. We zetten ze voor je op een rij.

Waterstof: 73 % van de lezers ziet kansen

Twee weken geleden legden we jullie een aantal duurzame dilemma’s voor. Keuzes die we moeten maken voor een klimaatneutraal Nederland  en die invloed hebben op je werk, je huis en eigenlijk op je hele leven. En wat bleek? Daar spelen we zelf een belangrijke rol in. 90 procent van de ondervraagden vond, dat we zelf verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering en moeten bijdragen aan de oplossingen, maar hoe dan? We komen telkens voor dilemma’s te staan. Laten we beginnen met waterstof? Is waterstof een alternatief voor aardgas? 73 procent van de lezers vindt van wel. 

Windmolens: laat maar komen

Waterstof is een interessant alternatief voor gas. Je kunt het opslaan, maar bij de verbranding komt er geen CO2 vrij, zoals bij aardgas wel het geval is. Waterstof moet wel geproduceerd worden. Dat kan met behulp van elektrolyse: dit splitst water in waterstof en zuurstof en daar is elektriciteit voor nodig. In Rozenburg gebeurt dit met groene stroom. Uit de enquete bleek dat 74 % van de mensen vindt dat er meer windmolens in Nederland moeten komen. Zou de energie, die deze windmolens kunnen opwekken, gebruikt kunnen worden om waterstof te produceren? 

De infrastructuur ligt er al 

Wat waterstof een interessant alternatief voor aardgas maakt, is dat de benodigde infrastructuur er al ligt. Met een aantal aanpassingen kan het huidige aardgasnetwerk prima gebruikt worden voor waterstof. Als consument heb je wel een andere cv-ketel nodig en een andere gasmeter nodig, maar dat is het dan. Volgens Ad van Wijk, hoogleraar toekomstige energiesystemen, is waterstof ook relatief veilig. Bij een lek ruik je niets, wat met gas wel het geval is, maar dat is op te lossen, door de waterstof een geurtje mee te geven. Er is geen kans op koolmonoxidevergiftiging en ook de kans op een explosie is klein. De waterstof stijgt namelijk snel op.

De warmtepomp 

Waar ook veel om te doen is, is de  warmtepomp als duurzaam alternatief voor je huidige cv-ketel. Er zijn diverse subsidieregelingen, waar je gebruik van kunt maken bij de aanschaf. De elektriciteit die de warmtepomp gebruikt, kun je met je eigen zonnepanelen opwekken. Zo heb je alles in eigen hand. En met een hybride warmtepomp kun je op echt koude dagen extra bijstoken met je cv-ketel op gas. Zo stoot je bijna geen CO2 uit en zit je er het hele jaar warmpjes bij. Voor oude huizen, of monumentale panden, die moeilijk te isoleren zijn, is de warmtepomp minder geschikt. Waterstof kan volgens hoogleraar Ad van Wijk voor dit soort huizen en panden wel een oplossing zijn.  

High Tech oplossingen

Het gebruik van robots, hightech oplossingen, the Internet of Things, 3D-printen, nano- en biotech, big data en nog heel veel meer nieuwe technologieën, kunnen volgens 81 procent van de ondervraagden, bijdragen aan het terugdringen van de CO2 uitstoot. Denk bijvoorbeeld aan het kweken van vlees, waardoor er op termijn geen veeteelt meer nodig is, het 3D printen van huizen, of energiebesparende smart homes. Apparaten in een Smart Home praten met elkaar via Wi-Fi of bluetooth. Je kunt ze precies zo instellen als jij dat wilt. Bijvoorbeeld in bepaalde tijdzones, maar als je dag iets anders loopt, kun je ze via je telefoon of tablet aanpassen. Zo kun je energie besparen. Ook bedrijven maken steeds meer gebruik van nieuwe technologieën en vorig jaar investeerden grote Europese bedrijven, die ¾ van de totale Europese uitstoot veroorzaken, ongeveer 124 miljard euro aan investeringen om de uitstoot terug te dringen. Wat het oplevert, kan nog niet iedereen overzien, maar we geloven wel dat het het terugdringen van de CO2 uitstoot gaat leiden.

Kernenergie

Over de vraag of kernenergie een oplossing voor ons klimaatprobleem is, waren de reacties minder positief. 31 % is van mening dat zo is. De mensen die positief tegenover kernenergie staan, zijn misschien net als een aantal wetenschappers, van mening dat hernieuwbare bronnen, zoals wind, zon en biomassa zeker een rol spelen in het toekomstige energielandschap, maar dat deze bronnen niet snel genoeg opgeschaald worden om goedkope en betrouwbare energie te leveren. Het merendeel ziet kernenergie liever niet terug in onze duurzame toekomst.

De opleiding klimaatwinnaars

Wil je meer weten over deze thema’s, dilemma’s en oplossingen voor klimaatverandering? Ga dan nu aan de slag met de digitale cursus Klimaatwinnaars volgen aan de Open Universiteit. Deze opleiding is er voor iedereen, je hebt dus geen vooropleiding nodig.  De cursus is online, dus je kunt direct van start. Juist nu heb je daar misschien wat meer tijd voor.