Soms lijkt het godsonmogelijk om je plastic consumptie te minderen. Helemaal in deze Corona tijden. Want daar waar dagblad Trouw nog optimistisch kopte, dat er ook een winnaar is in deze crisis, namelijk het milieu, kopte het Financieel Dagblad dat plastic weer helemaal terug is dankzij het virus. Zo betrapte ik mezelf er laatst ook op, dat ik ineens weer voor de tomaten in een plastic bakje koos, want -tja- hoeveel mensen hadden die losse tomaten al aangeraakt? Kortom, tijd om ons plasticgebruik weer eens onder de loep te nemen. We verzamelden (ter herinnering) een aantal tips om in en rondom je huis plastic te minderen.  

1. Kies voor los groente en fruit

Natuurlijk, je weet niet wie er met z’n vingers aan de appels en tomaten heeft gezeten, maar dat geldt ook voor de deurklink of het winkelwagentje. Het risico op overdracht van het Corona virus via producten of oppervlakten is volgens het RIVM vrij klein. Blijf dus gewoon zo veel mogelijk producten kopen zonder plastic verpakking en was je groente en fruit gewoon grondig als je weer thuis bent. Bijvoorbeeld met baking soda of azijn: lees hier onze tips.

2. Gebruik geen plastic wegwerp handschoenen

Mensen in de zorg dragen natuurlijk wegwerp handschoenen, maar in het dagelijks leven hoeft dat echt niet. Volgens Carolien Oldenkamp is het ‘een tussen de oren bescherming’, zo vertelt ze in Eén Vandaag. Ze heeft een adviesbureau op het gebied van infectiepreventie en traint zorgpersoneel daarin. “Je doet al snel te veel met die handschoenen. Mensen hebben op een gegeven moment een kriebel aan hun wang en zitten overal aan.”

3. Gebruik je eigen bekers, flesjes en bakjes

Zoals gezegd, verspreidt het virus zich vooral via hoesten en niezen en is de kans op besmetting via producten of oppervlakten klein. Daarbij komt dat het virus echt niet langer overleeft op herbruikbare bekers, flesjes of bakjes dan op wegwerpartikelen. Zolang je je spullen gewoon goed blijft afwassen, kan je dus prima met je eigen verpakkingen op stap om boodschappen te doen of eten af te halen. Dat scheelt weer aan plastic.

4. Was je handen met een ouderwets stuk zeep

Steeds meer bedrijven verkopen shampoo en handzeep gewoon in een ouderwets blok zeep, omdat dit veel beter is voor het milieu dan al die plastic flesjes zeep met handpompje. De vraag is dan natuurlijk of dat in deze tijden wel hygiënisch genoeg is. Volgens Andreas Vos, hoogleraar infectiepreventie aan de Radboud, is het risico op problemen beperkt. Zolang je er maar voor zorgt dat het stuk zeep goed kan opdrogen en dus niet in een badje water zwemt. Daarbij komt, dat we bij vloeibare handzeep steeds met vieze handen het pompje aanraken. Dat je je handen wast, is dus veel belangrijker dan waarmee je je handen wast, zegt hij in de Volkskrant. En als dat dan toch het geval is: gebruik dan gewoon een stuk zeep.

Nu we de Coronastress rondom plastic (hopelijk) een beetje weg hebben gehaald, voor de volledigheid nog even de rest van de tips op een rij om op een makkelijke manier plastic te minderen in en rondom het huis. Want waarom zou je deze tijd niet aangrijpen om op plastic dieet te gaan?

 • Neem je eigen boodschappentas, broodzak en fruit- en groentezak mee als je gaat winkelen.
 • Gebruik losse thee in plaats van theezakjes, want daar zit vaak plastic in.
 • Vervang je wegwerp koffiecups door een herbruikbaar exemplaar, die je zelf bijvult. Check wel even welke geschikt is voor jouw apparaat.
 • Houd je eten vers met bee’s wrap of food huggers in plaats van met plasticfolie
 • Drink zonder rietjes of gebruik een duurzaam alternatief van bamboe, glas of metaal.
 • In vaatdoekjes zit vaak plastic, terwijl er ook exemplaren zijn van bio- of gerecycled katoen in een papieren verpakking. Werkt prima.
 • Als je dan toch bezig bent: vervang je plastic afwasborstel door een houten exemplaar.
 • Hetzelfde geldt voor je tandenborstel: vervang die door eentje van bamboe.
 • Gebruik tabletjes tandpasta in plaats van een tube, want die zijn moeilijk te recyclen.
 • Ook wattenstaafjes zijn er in een duurzame variant, van bamboe in plaats van plastic
 • Fatsoeneer je haar met een houten kam of borstel in plaats met een van plastic.
 • Haal je make-up eraf met wasbare doekjes of ‘schijfjes’. Die heb je tegenwoordig in alle kleuren en maten en werken als een tierelier.
 • En als je tijd (en zin) hebt, maak dan je eigen beauty en schoonmaak producten.
 • Stop met het gebruiken van scrubs of andere beauty producten met microplastics erin.
 • Ook shampoo kan je (net als (hand)zeep) gewoon in blokvorm kopen. Scheelt weer in plastic flesjes.
 • Gebruik een menstruatie cup in plaats van tampons, want die zitten stuk voor stuk in plastic.
 • Ook met herbruikbare luiers kan je plastic besparen.
 • Koop geen kleding van synthetische materialen, want die bestaan hoofdzakelijk uit plastic en laten bij elke wasbeurt microplastics los in het milieu.
 • Gebruik houten wasknijpers en kleerhangers.
 • Zeg nee tegen plastic promotiemateriaal zoals pennen en stickers.
 • En nu we het toch over pennen hebben: als je nieuwe nodig hebt, probeer dan een eco exemplaar te kopen van bamboe, hout of karton bijvoorbeeld.
 • En tot slot: als je in de toekomst ooit weer op reis bent, neem dan je eigen producten mee en maak geen gebruik van die miniflesje shampoo en zeep in het hotel. Die miniflesjes worden namelijk veel teruggevonden in de oceaan. Om diezelfde reden zijn ook die mini reisflesje die zo handig lijken voor onderweg af te raden.

Heb jij het gevoel dat je meer of juist minder plastic gebruikt in deze Corona tijden? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Ook aanvullende tips om plastic te minderen zijn meer dan welkom: laten we elkaar een beetje helpen.