Dat de natuur in deze tijden van het Corona virus als winnaar uit de bus komt, lijkt overduidelijk. In India kunnen ze voor het eerst sinds lange, lange tijd weer de Himalaya toppen zien van zo’n 160 km afstand. In Venetië is het water ineens weer helder genoeg om de vissen te zien zwemmen. En de satellietfoto’s van de schone lucht boven China gingen de hele wereld over. Het is stiller. De lucht is helderder. Er ligt minder troep op straat. En de wilde dieren heroveren natuurgebieden en zelfs straten van steden, die anders overstroomd worden door mensen.

Beren, lynxen en coyotes

Sinds de uitbraak van het Corona virus is het Yosemite National Park gesloten voor publiek. Dat betekent dat de wilde dieren de meer dan 3.000 km2 voor zich alleen hebben en daar maken ze dankbaar gebruik van. “De berenpopulatie is verviervoudigd,” zegt Dane Peterson in de LA Times. “Het is niet zo dat ze er anders niet zijn, maar ‘normaal’ hangen ze rond aan de randen van het park of blijven ze in de schaduw.” Hij heeft een hotel in het park en heeft nog nooit zoveel beren, rode lynxen en  coyotes bij zijn appartementen gezien als nu.

Bioloog en boswachter Katie is opgetogen. “In deze tijd van het jaar is het normaal gesproken best lastig voor de dieren. Ze vermijden mensen liever, maar stuiten regelmatig op muren van auto’s en drommen toeristen in het park. Nu er geen mensen zijn, lopen ze letterlijk over de weg om te komen waar ze heen willen. Dat is fantastisch om te zien.” En dat is vaak verder dan het Nationale Park alleen, want ook in San Fransisco zijn de coyotes al op straat gespot.

Een olifant, nijlgau, civet kat en wilde apen

Amerika is zeker niet het enige land waar de wilde dieren weer bezit nemen van moeder aarde en hun habitat vergroten. In de  Indiase stad Kozhikode (een kuststad met een half miljoen inwoners) werd een filmpje gemaakt van een wilde malabar civet kat, die de verlaten straten tijdens de lockdown aan het verkennen is. In andere Indiase steden werden een olifant, een nijlgau (of nilgai) en sambar herten vast gelegd (klik vooral op de links om te zien hoe dat eruit ziet). Terwijl de toeristenstad Lopburi in Thailand wordt overgenomen door een groep wilde apen op zoek naar voedsel. Want terwijl sommige dieren uit nieuwsgierigheid door de straten slenteren, hebben anderen honger omdat ze gewend zijn geraakt aan toeristen die ze te eten geven.

Een poema en een groep leeuwen

In de Chileense hoofdstad Santiago werd een poema gespot, die door het centrum van de stad wandelde. “Dit is het leefgebied dat ooit van hen was, maar wat we van ze hebben afgenomen,” zegt Marcelo Giagnoni. Hij is het hoofd van de landelijke landbouw- en veeteeltorganisatie in Chili.

wilde dieren

Terwijl leeuwen in het Kruger Park in Zuid Afrika van de gelegenheid gebruik maken om massaal een dutje te doen op de verlaten weg. Normaal zou deze weg bezaaid zijn met toeristen, maar ook dit park is 25 maart dicht gegaan vanwege het Corona virus.

Europa

Ook in Europa vergroten dieren hun habitat. Zo werd in het centrum van Barcelona een wild zwijn gespot. In Ronda namen pauwen de straten over. In de Italiaanse havens werden dolfijnen gespot. En in Wales kwamen berggeiten een kijkje nemen in de straten van Llandudno.