Van tomaat tot komkommer: zo kweek je je eigen groente uit keukenafval

Je eigen groente verbouwen, is leuk, lekker en minder ingewikkeld dan je denkt. Of je nou een hele lap grond tot je beschikking hebt of gebruik maakt van een duurzame moestuinbak op je balkon of in je tuin: het begint met zaadjes. Die kan je kopen, maar je kunt ook gebruik maken van je keukenafval, dat je normaal gesproken in de groenbak of op je composthoop gooit. Zo kweek je groente uit keukenafval. Wouter Slob van Vertisign helpt ons op weg.

Tomaat en paprika

De zaadjes uit de tomaat, kun je gebruiken om een nieuwe plant uit te laten groeien. Snij de tomaat door midden, haal de zaadjes eruit, spoel ze af onder de kraan en laat ze goed drogen. Vervolgens stop je ze in een kleine bloempot in de aarde en zorg je dat ze voldoende zonlicht krijgen. Zodra ze een paar centimeter uit de grond komen, kun je ze verplaatsen naar je moestuinbak of in de tuin zetten. Met paprika kun je precies hetzelfde doen.

Bleekselderij, Romeinse sla en Venkel

Verse bleekselderij kun je heel gemakkelijk weer laten groeien. Het onderste gedeelte van de stronk, dat je meestal toch niet opeet, snij je er gewoon af en dat leg je in een schaal met water. Dat water moet je wel om de paar dagen verversen. In een week zullen er gele blaadjes komen, die op een gegeven moment groen worden. Dat is het moment om de bleekselderij in de aarde te zetten. Zet de bleekselderij niet in de volle zon.
Hetzelfde kun je doen met Romeinse sla. Ook hier snij je de achterkant af en die zet je in een bakje water. Dat ververs je regelmatig, totdat er wortels zichtbaar zijn. Als dat zo is, kun je de plant overpotten in de kweekbak of moestuin.
Om venkel opnieuw te laten groeien moet je ongeveer 4 centimeter van de onderkant afsnijden. Zet het in een schaaltje water, maar pas op met te veel zon. Als de venkel weer nieuwe wortels heeft gekregen, kun je deze in de aarde zetten.

Basilicum en Koriander

Met een takje basilicum kun je een volledig nieuwe bos maken. Zet het stronkje in een glas met water en zorg dat het voldoende zonlicht krijgt. Als de wortels ongeveer 5 centimeter zijn, zet je het plantje in de aarde. Hetzelfde kun je doen met Koriander, maar die kun je al verpotten in de tuin of in een moestuintafel, als de wortels ongeveer 2 centimeter zijn.

Aardappelen

Heb je een aardappel over, die er niet meer helemaal fris uitziet? Dan kun je deze doormidden snijden en in een van de helften satéprikkers prikken. Vervolgens hang je halve aardappel in een pot of glas en zorg je dat de helft onder water staat. In een paar weken komen er kleine aardappelplantjes, die je voorzichtig van de aardappel af kunt halen en in je moestuin kunt planten. Geef ze de eerste week iedere dag water en de weken daarop elke keer een dag minder en voor je het weet groeien er echte aardappelen.

Knoflook

Een teentje knoflook kun je in de moestuin planten en na een paar maanden groeit er een volledige plant uit. Je kunt er ook voor kiezen om het teentje in een schaaltje met water te leggen, dat je elke paar dagen vervangt. Dan komen er allemaal sprieten, ofwel look, uit en daar kan je een hele plant uit laten groeien. Als de look 5 centimeter is, kun je het afknippen en in een salade gebruiken.
Wil je het allemaal even visueel? Bekijk dan deze video.

En heb je nog meer tips? Laat het ons dan weten in een reactie onder dit blog. Dan kunnen we het verder aanvullen.
En in deze blog vind je een volledige moestuinkalender.

Komkommer

Ook met de zaadjes van een komkommer kan je een hele nieuwe plant laten groeien. Op Insta zagen we laatst een eenvoudige uitleg: snijd een komkommer doormidden en schraap de zaadjes eruit. Die gooi je in een glas water wat je even roert: als de zaadjes dan naar de bodem zakken, zijn het goede zaadjes en kan je er heel makkelijk  mee aan de slag. Leg de goede zaadjes op een nat stuk keukenpapier. Strooi er wat kaneel overheen: dat voorkomt schimmelvorming. Vouw het keukenpapier (met daarin de zaadjes en kaneel) dicht en stop dit in een ziplock-zakje. Binnen drie dagen heb je kleine kiemplantjes, die je kan in een pot aarde kan zetten (en later in de grond). Je kan deze komkommerplanten zelfs binnen laten groeien. Wel even een stok erbij zetten, want de groeien de hoogte in. Elke plant heeft meerdere komkommers. En de komkommer waar je de zaadjes uitgeschraapt hebt, eet je natuurlijk gewoon op.

Over de schrijver

9 gedachten over “Van tomaat tot komkommer: zo kweek je je eigen groente uit keukenafval”

  1. Top allemaal. Ik deed het al met ui en knoflook. Bij sommige supermarkten wordt een tricolore krulsla met kluitje verkocht van Nederlandse bodem. Voor de salade de bladeren 1 cm boven de kluit afsnijden en de kluit meteen in de grond zetten. De nieuwe blaadjes komen vrij snel weer te voorschijn. Plant je er 3 of 4 naast elkaar heb je volgens mij steeds verse sla.

  2. Ik vind het een geweldig suggestie om keukenafval her te gebruiken. Zo help je mee met een groener milieu en je krijgt ook voordelen eruit. Heb je wel een suggestie voor aardbeien?

  3. Voor thuisaardappelen: nodig, emmer (liefst met gat) , (tuin)aarde en 1 aardappel (als je aan een pootaardappel kunt komen, des te beter, maar dat hoeft niet). Poot de aardappel en wacht af. Biedt intussen zon, en voldoende water. Die ene aardappel wordt minstens één à anderhalve kilo. (voor de preciezen onder ons: lees internet voor de zekerheid, maar dat is niet eens nodig).

  4. In het boek urban oogsten las ik dat je ook het witte onderste gedeelte van een lente uitje kan poten (dan gebruik je dus alleen het groene gedeelte). Het witte deel poot je in de grond en dan groeit de ui verder tot een “gewone” ui

Reacties zijn gesloten.