Bouke en Iris bouwen hun eigen Tiny house

Ze zijn net terug van een wereldreis van 7 maanden en landden middenin de coronatijd weer op Nederlandse bodem. Terug naar hun oude leventje is er niet bij voor Bouke en Iris. Ze gooien het roer drastisch om en willen hun appartement in Utrecht verruilen voor een Tiny house, dat ze zelf gaan bouwen. Het plan is om een community te starten, een voedselbos te planten en workshops te geven over minimalisme, ontspullen en zero waste. HetkanWEL sprak met het tweetal.

Wereldreis

“Tijdens onze reis hebben we een maand lang in een Taoïstisch klooster in China gezeten en waren we 2 weken te gast bij een Boeddhistische monnik in Japan. Hier kwamen we er steeds meer achter, dat carrière maken en geld verdienen niet de belangrijkste dingen zijn in ons leven. We wilden meer tijd en ruimte vrijmaken voor dingen die ons echt inspireren. In een Tiny house wonen, geeft lagere maandlasten. Hierdoor ben je minder afhankelijk van geld en een goed betaalde baan en dat geeft vrijheid.”

Tiny House bouwen

“We waren voor onze reis al bezig met ontspullen en minimalisme. Het idee voor een eigen Tiny house was er ook toen al, maar tijdens onze reis raakte alles in een stroomversnelling. We gingen meteen aan de slag. Zo hebben we een trailer besteld, die eind mei geleverd wordt. Hier gaan we ons Tiny house op bouwen. We hebben ook een grote tent gekocht, die als bouwplaats dient. We hadden zelfs al een plek geregeld om de tent op te zetten, maar kregen net te horen dat dit toch niet doorgaat. Dat is de eerste tegenvaller, maar daar leer je ook weer van. Je moet flexibel zijn en ruim plannen.”

Off grid en mobiel

“Ons tiny house wordt helemaal off grid. Door de trailer is het een mobiel huis en hoeven we niet te wachten op een permanente locatie voordat we erin kunnen gaan wonen. In de beginfase zullen we dan ook regelmatig van locatie wisselen. We hopen het huis binnen 4 maanden af te hebben en zijn al in gesprek met Groene Bouwmaterialen en ontwerper Dimka Wentzel, die ook het Tiny house van Marjolein in ’t Klein heeft gebouwd.”

Informatie delen

“Ons idee is om tijdens het bouwproces zoveel mogelijk informatie gratis met iedereen te delen: van bouwtekeningen tot projectplan en van technische details tot de keuzes die wij maken. Tijdens de bouw willen we hier wekelijks over bloggen. Dit project wordt zeker een uitdaging, ook qua planning, maar we zijn ervan overtuigd dat je op een gegeven moment gewoon moet beginnen. Alles wat we tegenkomen, lossen we gaandeweg wel op. Mocht de bouw uitlopen, dan is dat jammer, maar niet dramatisch. Flexibiliteit is belangrijk.”

Toekomstdroom

“Over een jaar wonen we in ons Tiny house, waarschijnlijk nog steeds op een tijdelijk locatie. Een mooie plek in de buurt van Utrecht bijvoorbeeld. Over twee of drie jaar hopen we een groot stuk grond te kunnen kopen om een community te beginnen. Als de zelfbouw bevalt, willen we meer Tiny houses gaan bouwen om te verhuren. Bijvoorbeeld aan mensen, die willen kijken of het leven in een Tiny house iets voor ze is. We willen een voedselbos aanleggen, workshops geven en mensen uitnodigen om een maand mee te draaien, zodat we ze kunnen laten zien dat er een andere manier van samenleven is. Het moet een levendige plek worden, middenin de natuur.”

Volg de avonturen van Bouke en Iris op hun blog: het bewuste stel. Wat vind jij van hun plannen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

2 gedachten over “Bouke en Iris bouwen hun eigen Tiny house”

  1. Super leuk!! Zelf ben ik 16 en sinds mijn 12e ook al bezig met zero waste en minimalisme. Verder droom ik er ook al vanaf mijn 12e van om in een tiny-house te gaan wonen. Ik ga zeker hun blog volgen en ben erg blij dat ze ook gratis advies geven!

    1. Wat leuk om te horen dat je al sinds je 12e bezig bent met zero waste. We starten in juni een minimal waste challenge: de hele maand krijg je dan tips en workshops van minimal waste expert Emily-Jane Townley. Als je het leuk vindt om mee te doen, kan je een mailtje sturen naar a.groot@hetkanwel.nl

Reacties zijn gesloten.