Nu de lente haar intrede heeft gedaan en alles om ons heen groeit, bloeit en zoemt is ook het wildplukseizoen geopend. We namen je hier al even mee in de wondere wereld van het wildplukken en gaven je tips over hoe je veilig kunt eten uit de natuur. Natuurlijk wil je je gevonden natuurlijke schatten daarna ook nog kunnen verwerken tot iets lekkers. Daarom zetten we drie makkelijke en overheerlijke wildplukrecepten voor je op een rij!

Vegan paardenbloemhoning

Zodra het lente wordt steken ze overal de kop op: paardenbloemen! Ze worden, zoals zoveel smakelijke producten, meestal weggezet als onkruid. Zonde, want je kunt er heerlijke plantaardige honing van maken. Vroeger werd siroop van paardenbloemen al ‘armelui’s honing’ genoemd omdat de smaak van paardenbloemen sterk doet denken aan die van honing.

Ingrediënten (voor 2 a 3 potjes paardenbloemenhoning)

  • 200 paardenbloemen
  • 750 milliliter water
  • 1 (biologische) citroen, in schijfjes
  • 1 (biologische) sinaasappel of mineola, in schijfjes
  • 750 gram (riet)suiker

wildplukrecepten

Hoe maak je vegan paardenbloemenhoning?

  1. Pluk zo’n 200 paardenbloemen (alleen het bloemetje, de rest kun je laten staan) op een plek zonder zware milieuverontreiniging. Probeer honden uitlaatplekken te vermijden, verzamel de paardenbloemen bij voorkeur op een droge, zonnige dag en kies de mooiste openstaande bloemen om te plukken.
  1. Laat de paardenbloemen even buiten staan voordat je begint aan de verwerking ervan zodat ongewenste lifters (mieren) een veilig onderkomen kunnen zoeken. Spoel de bloemen niet af want dan verlies je veel van het stuifmeel dat je honing straks extra zoet maakt.
  2. Knip de knop van de bloem van de steel en de kroon af. Zo min mogelijk groen in je pan zorgt voor zoete honing.
  3. Doe de paardenbloemen en de schijfjes citroen en sinaasappel in een pan met 750 milliliter koud water en breng het geheel aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat een nacht staan.
  4. Giet het mengsel door een zeef of doek (bijvoorbeeld stoffen groente- en fruittasjes of een schone theedoek) en pers goed uit.
  5. Breng het vocht met de (riet)suiker aan de kook.
  6. Laat het water verdampen, blijf goed roeren en hou het geheel in de gaten anders verbrand je suiker. Als je honing de gewenste, stroperige, dikte heeft, is je honing klaar. Dit kan best een tijdje duren!
  7. Giet de hete paardenbloemenhoning in gesteriliseerde potjes, doe de deksel er op en laat op de kop afkoelen.

Madeliefkappertjes

Als beginnend wildplukker zijn madeliefjes perfect om mee te beginnen, omdat ze makkelijk te herkennen en plukken zijn. Vaak zijn ze volop te vinden in je eigen achtertuin of in een nabijgelegen park. Je kunt alles van het madeliefje eten, en zowel de bloem als de blaadjes zijn fantastisch om je salade mee op te vrolijken. Madeliefjes lenen zich echter ook ontzettend goed voor het maken van kappertjes, die je dan weer in allerlei gerechten (zoals pasta’s en pizza’s) kunt verwerken.

wildplukrecepten

Ingrediënten (voor 1 potje madeliefkappertjes)

  • 1 schone pot met deksel
  • 250 ml wittewijnazijn
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel peperkorrels, gekneusd
  • 1 theelepel zout
  • 2 – 3 handenvol madeliefknopjes

Hoe maak je madeliefkappertjes?

  1. Pluk de madeliefjes als ze nog gesloten zijn, bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond.
  2. Zorg er voor dat je pot met deksel heel goed schoon is, dan blijven de kappertjes langer goed.
  3. Verwarm de azijn en voeg de knoflook, zout en peperkorrels toe. Laat een minuut of tien trekken.
  4. Giet de azijn in de pot en voeg de madeliefjes toe. Draai het deksel goed dicht.
  5. Laat een paar weken in een gesloten pot staan; klaar zijn je kappertjes!

Daslookpesto

Wanneer je in de lente graag door het bos wandelt bestaat de kans dat je het al eens geroken hebt, daslook is namelijk een sterk naar knoflook geurende plant. Van maart tot juni groeit daslook voornamelijk in schaduwrijke bossen, maar ik vond het ook al eens in de voortuin van een vakantiehuisje. Tot 2017 was daslookplukken in Nederland verboden, maar verantwoord wildplukken is inmiddels toegestaan. Daslook, ook wel wilde knoflook genoemd, doet het heel goed in soepen, salades en pasta’s maar laat zich ook heel goed verwerken tot een pesto.

Ingrediënten

  • 1 bosje daslook (5 tot 6 bladeren), grof gehakt
  • 50 gr. walnoten
  • 50 ml. olijfolie
  • sap van een halve citroen
  • peper en zout
  • optioneel: ½ rode peper, edelgist, rucola, peterselie

Hoe maak je daslookpesto?

  1. Doe de daslook, de walnoten, peper en zout en optioneel de rode peper, edelgist, rucola en/of peterselie in een keukenmachine of vijzel.
  2. Maal tot een grove pasta.
  3. Voeg tot slot de olijfolie en de citroensap toe, en maal verder tot je een mooie, gladde pesto hebt

Heb je zelf ook nog een leuk recept, deel je dat dan met ons?