Je huis schoon op een milieuvriendelijke manier is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jou! Daarom starten we de Minimal Waste Maand met dit praktische onderwerp. Auteur en minimal waste expert Emily-Jane Townley geeft je in haar eerste blog een aantal handige tips. Zo kun je direct van start. En heb je vragen aan Emily-Jane? Zet ze dan onder het blog. De redactie van hetkanWEL verzamelt de vragen en Emily zal ze beantwoorden op de actiepagina.

Alles uit de kastjes

Ik heb een uitdaging voor je. Hoeveel schoonmaakartikelen denk je dat je in huis hebt? Duik eens in je uitpuilende keukenkastjes en haal alles eruit wat erin zit. Waarschijnlijk ben je geschokt als je ziet hoeveel (plastic) flessen je hebt verzameld. Dat was ik ook. Voordat ik in 2013 startte met mijn zero waste lifestyle, was mijn huis gevuld met de meest uiteenlopende chemische vloeistoffen. Ik hoor je al denken: ja Emily, het zijn misschien veel producten, maar ik moet mijn huis toch schoonhouden?

Je hebt helemaal gelijk. Met mijn drie kinderen weet ik maar al te goed hoe verrassend snel een huis van schoon en opgeruimd kan veranderen in een chaos van etensresten, omgeslagen glazen melk, overvolle prullenbakken en ondefinieerbare vlekken op T-shirts. Maar je kunt óók schoonmaken op een manier die niet belastend is voor het milieu. Met schoonmaakmiddelen die niet alleen beter schoonmaken, maar ook voor minder afval zorgen en ontzettend makkelijk in gebruik zijn. Die beter zijn voor het milieu, beter zijn voor je huis, en beter zijn voor jou!

Natuurazijn ontvet, doodt bacteriën en verdrijft luchtjes

Maar hoe maak je je huis schoon op een milieuvriendelijke manier? Ik zal in deze eerste blog een tipje van de sluier oplichten. Het belangrijkste om te onthouden is dat je niet geïntimideerd moet raken. Het zelf maken van schoonmaakmiddelen is niet alleen leuk om te doen, maar het is ook erg simpel en kost weinig tijd. Je zult verbaasd zijn over hoeveel natuurlijke en simpele middelen je kunt gebruiken die je huis in no time doen stralen. Zo gebruik ik bijvoorbeeld natuurazijn voor de dagelijkse schoonmaak in mijn huis. Azijn ontkalkt, ontvet, doodt bacteriën en verdrijft nare luchtjes. Maak je geen zorgen, het huis gaat niet naar azijn ruiken, als het is opgedroogd verdwijnt de geur. Als je juist een lekker fris geurtje wilt, voeg je een paar druppels etherische citroen- of sinaasappelolie toe en klaar is Kees.

Alleskunner baking soda

Baking soda is ook zo’n alleskunner. Je kunt er niet alleen koekjes mee bakken, maar je kunt het ook heel effectief  inzetten om de badkamer, oven, wasbakken en snijplanken mee schoon te maken. Het is ook ideaal om muffe geurtjes te dempen. Zo zet ik soms een geopend pakje met baking soda in mijn kledingkast of strooi het op de bodem van mijn prullenbak. Neem vooral een groot pak in huis, want je bent er zo doorheen! Een andere tip die ik je op het hart wil drukken: koop als-je-blieft nooit meer plastic schoonmaaksponsjes. Tijdens het schrobben van je pan komen stukjes plastic in het riool terecht en omdat de sponsjes niet kunnen worden hergebruikt, worden ze verbrand bij het restafval. Een veel beter alternatief is de loofah schoonmaakspons, gemaakt van de loofah-plant. Die kun je wassen op 60 graden en na een paar maanden composteren: 0 procent afval, maar wel een schoon huis!

Ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd om meer natuurlijke schoonmaakmiddelen te gebruiken. Lees hier meer over in mijn net uitgekomen boek Leven zonder afval. Tot volgende week, dan duiken we in DIY-cosmetica!

Tips (lees alle tips in Leven zonder afval!)

TIP 1: Maak een DIY (citrus)allesreiniger door 150 milliliter natuurazijn, 500 milliliter water en een paar druppels etherische citroenolie in een oude spuitfles te doen. Spuit de allesreiniger op het schoon te maken oppervlak en neem af met een nat doekje.

TIP 2: Maak je witte én bonte was nog schoner en frisser door een paar flinke eetlepels baking soda bij het wasgoed in de trommel te doen.

TIP 3: Gebruik voor het echte schrobwerk een schoonmaakborstel van kokosvezel en ijzerdraad. Die kun je gebruiken voor het schoonmaken van groenten tot het schrobben van de gootsteen (gebruik hier wel twee aparte borstels voor natuurlijk!

Door Emily-Jane Townley

Minimal Waste Maand

De Minimal Waste Maand is een samenwerking tussen auteur en minimal waste expert Emily-Jane Townley, uitgeverij Becht en hetkanWEL. Emily-Jane schreef het boek ‘Leven zonder afval’ en gaat jou nu helpen om je afval thuis te minimaliseren. Als je meedoet aan de Minimal Waste Maand, ontvang je elke donderdag een speciale nieuwsbrief boordevol tips en inspiratie. Inschrijven kan nog via deze pagina.