Het meten van je vruchtbare dagen gedurende de menstruatiecyclus, we praten er bijna nooit over, maar dat zouden we wel moeten doen. Alle vrouwen hebben er namelijk mee te maken en het beïnvloedt ons dagelijks leven.

Steeds meer vrouwen eten biologische groenten en fruit, kopen biologisch katoen en gebruiken cosmetica zonder hormoonverstorende stoffen. Waarom gebruiken we dan wel medicatie – inwendige verstoorders – die niet lijken op onze eigen hormonen? Vaak met vervelende of zelfs ernstige bijwerkingen.

Seksuele revolutie

De pil was voor vrouwen in de jaren 60 een geweldige manier om te emanciperen. Ineens was er een goede manier om het moederschap uit te stellen, waardoor we konden studeren en werken. Toch kwamen al snel ook de negatieve effecten van de pil naar voren. Een Leidse professor waarschuwde in 1967 al dat de pil zou leiden tot vroegtijdige veroudering. In de jaren die daarop volgden, werd er steeds meer bekend over de bijwerkingen van hormonale anticonceptie, zoals hoofdpijn, verminderd libido, of trombose.

Stoppen met het slikken van namaak hormonen

Zelf stopte ik jaren geleden met de pil, omdat ik graag zwanger wilde worden. Ik was verbaasd over hoeveel beter ik me voelde zonder de dagelijkse hormonen. Ook al vond ik het handig om af en toe een menstruatie uit te kunnen stellen, het woog niet op tegen de bijwerkingen die ik had. En normaal was gaan vinden. Ook alternatieven bevielen me niet. Uit een rondvraag onder vriendinnen bleek ik niet de enige te zijn. Een groot aantal tobde met anticonceptie en stopte er uiteindelijk mee, maar moest daardoor wel op zoek naar een alternatief.

Periodieke onthouding

De bekendste manier om veilige seks te hebben, zonder hormonen te gebruiken, is met een condoom, maar daar is niet iedereen even enthousiast over. Voor wisselende contacten is het een uitkomst, maar in een vaste relatie is er een beter alternatief: ga hormoonvrij met Daysy de cyclustracker.

De cyclustracker

De cyclustracker is een speciaal medisch apparaat, dat je op een gemakkelijke, betrouwbare en leuke manier inzicht geeft in je cyclus. Dit kan door het vaststellen van de basale lichaamstemperatuur (BBT). De BBT is je rust temperatuur. Die meet je ’s ochtends voordat je opstaat onder je tong, zodat je weet in welke fase van je cyclus je zit en welke hormonen actief zijn. Zo vertelt de tracker precies wanneer je ovuleert en welke dagen je zwanger kunt worden. In deze vruchtbare periode komt er namelijk een rijpe eicel vrij, die 18 uur na de eisprong bevrucht kan worden en maximaal 24 uur overleeft. Koppel dat aan de wetenschap dat zaadcellen maximaal vijf dagen overleven in je lichaam en je weet welke zes dagen je geslachtsgemeenschap moet hebben met een barrière methode. Of juist geen, als je zwanger wilt worden.

Daysy, een medisch apparaat

Een medisch apparaat zoals die van Daysy is een goed voorbeeld van een cyclustracker. Het apparaat weet precies wat er in je lichaam gebeurt, zelfs bij een onregelmatige menstruatie is het apparaat door het interne algoritme meer dan 99% nauwkeurig. En het kost je maar een minuut per dag. Daarbij kun je voor hulp altijd contact opnemen met een expert. Ik wou dat ik dit eerder had geweten.

Heb jij ervaring met een cyclustracker? Laat het ons weten.