Als we op deze voet doorleven hebben we in 2050 vier aardes nodig. Vier! Op dit moment zijn dat er nog 1,7: ook niet weinig, want pas als we net zoveel gebruiken als de aarde ons in één jaar kan geven, zijn we volledig duurzaam. Maar hoe komen we daar? In haar nieuwe boek EcoPositief in vijf stappen leidt Babette Porcelijn de lezer langs een praktisch stappenplan waarmee je niet alleen duurzaam, maar zelfs ecopositief kan leven. Te beginnen bij stap 1: bepalen hoe groot jouw persoonlijke impact is.

Mijn verborgen impact

Om ons een handje te helpen, ontwikkelde Babette een online tool, waarmee we onze persoonlijke impact kunnen meten. Als ik de vragen invul op mijn verborgen impact, kom ik met mijn levensstijl uiteindelijk op 1,5 aarde uit. “Niet slecht,” zegt Babette, die zelf op 0,6 zit. Ik heb geen auto, eet al jaren volledig plantaardig, koop weinig spullen, douche zo kort mogelijk en eet zoveel mogelijk biologische, seizoensgebonden en lokaal. Maar ik vlieg.

In vergelijking met vroeger, toen ik nog van niets wist en met veel plezier een paar keer per jaar de wereld over trok, vlieg ik al veel minder. Het afgelopen jaar heb ik slechts één keer het vliegtuig gepakt, maar die ging wel meteen de halve aardbol over en dat tikt aan. “Als je stopt met vliegen, heb je waarschijnlijk minder dan één aarde nodig en leef je dus duurzaam,” stelt Babette vast. Ik begin spontaan te hyperventileren: reizen is absoluut mijn zwakke punt beken ik schoorvoetend. “Maar met het vliegtuig reis je niet echt. Je verplaatst je vooral van de ene plek naar de ander. Als je met de fiets gaat of je wandelt, dan máák je de reis.”

Vliegen

Ik ben niet de enige met een zwak voor reizen. “Er zijn meer mensen, die bijvoorbeeld minimalistisch leven of vegan zijn en daarmee hun vliegreis denken te compenseren, maar daarmee verschuif je alleen jouw impact.” Toch staat vliegen in de impact top-10 in haar boek pas op de vijfde plek. “Dat komt, omdat de meeste Nederlanders niet of weinig vliegen,” legt ze uit. Ze heeft de impact top-10 uit haar boek uitvoerig laten doorrekenen door onderzoeksbureau CE Delft.

Spullen

“Op nummer één staan spullen. En dan met name elektronica. Veel mensen kopen elk jaar een nieuwe laptop of telefoon, omdat ze de nieuwste en snelste versie willen hebben, maar het productieproces van al die apparaten heeft een gigantische impact. Het heeft minder impact als je tweedehands koopt of als je jouw spullen laat repareren. Ik heb zelf bijvoorbeeld een telefoon uit 2012, die doet het nog prima. En ik heb het toetsenbord van mijn laptop laatst laten repareren, nadat ik ook al een keer het scherm had laten repareren.”

ecopositief

De auto

De auto staat op nummer twee in de impact top-10. “Als je auto nieuw uit de fabriek komt, is de impact van de productie alleen al hetzelfde als vijf tot zes jaar autorijden. Dan heb je dus nog geen kilometer gereden. Daarbij komt, dat de gemiddelde auto 95% van de tijd stilstaat. De minste impact maakt het als je geen auto hebt, maar een auto deelt. Het liefst een elektrische, want hoewel de productie door de batterij minder duurzaam is dan de productie van een benzineauto, is een elektrische auto vanaf 1.400 kilometer al beter. En als je de productie meetelt, geldt dat vanaf 21.000 kilometer.”

De meeste mensen hebben de auto natuurlijk vooral voor het gemak. Het geeft een gevoel van vrijheid, die we niet altijd even makkelijk willen opgeven. “Het is maar net waar je je op focust als je denkt aan ‘gemak’.  Het Nibud heeft ooit berekend, dat een auto zo’n 300 tot 600 euro per maand kost. Dan is een deelauto of af en toe een taxi goedkoper. Bovendien heb je dan niet al dat gedoe van een APK, het onderhoud of een reparatie als er iets mee is. In die zin is het makkelijker om geen auto te hebben.”

“Ook als je het vergelijkt met het OV is een auto niet altijd makkelijker. Als je trein vertraging heeft, krijg je als het ware vrije tijd cadeau waarin je lekker voor je uit kan staren, een ijsje kan eten of een boek kan lezen. Als je in de file staat, heb je ook vertraging, maar je moet wel blijven opletten. Je wint dus geen vrije tijd. Dat zorgt ook niet per se voor meer gemak, al geeft het misschien wel een groter gevoel van controle.”

Ecopositief leven

Zelf moest Babette aan behoorlijk wat knoppen draaien om op 0,6 aarde te komen en dus ecopositief te leven. “Ik ben gestopt met spullen kopen. Ik eet geen vlees meer. We hebben de auto weggedaan, al huren we er soms wel één voor de zomervakantie. Ik ben gestopt met vliegen. Ik heb mijn CV maar vier maanden per jaar aanstaan en dan nog vrij laag. Ik heb een klein huis, dat goed geïsoleerd is en ik douche minder en nog maar twee minuten per keer. En eigenlijk mis ik hier niks van, behalve zuivel. Ik kan nog niet helemaal zonder kwark en feta, maar ben wel aan het minderen.”

We mogen twee exemplaren van het boek EcoPositief in vijf stappen van Babette Porcelijn weggeven. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (als je dat nog niet had gedaan) en laat in een reactie hieronder weten wat jij allemaal al doet om duurzaam te leven.