We schreven al eens over een groep Chinese vriendinnen, die samen een huis kochten waarin ze met elkaar oud wilden worden. In Amerika hebben vier stellen hetzelfde gedaan, alleen werd het bij hen een minidorp met tiny houses. De koppels waren al 20 jaar bevriend toen ze tot de conclusie kwamen, dat ze dichterbij elkaar wilden wonen, maar vooral ook dichterbij de natuur. En dus bouwden ze hun eigen dorp met tiny houses, net buiten Austin (Texas).

Een dorp van tiny houses

De tiny houses van de Llano Exit Strategy, zoals ze het dorp noemen, zijn zo ecologisch mogelijk gebouwd. Met isolatie tegen de zinderende zomerhitte van Texas en een tank waar bijna 20.000 liter regenwater in opgevangen kan worden. Naast de vier tiny houses van 37 m2 is er ook een gemeenschapshuis van 139 m2. Hier vind je de gezamenlijke keuken en kunnen de vrienden samen tijd doorbrengen. Tot ze met pensioen gaan, verblijven ze er zoveel mogelijk. De rest van de tijd verhuren ze de tiny houses via Airbnb aan groepen vrienden, die behoefte hebben aan een bijzondere getaway met uitzicht op de Llano rivier.

Woongemeenschap in Nederland

Ook in Nederland is een groeiende wens om samen met je vrienden oud te worden. In Bunnik besloten vier stellen al in de jaren ’80 om een plek te zoeken waar ze samen oud konden worden, zodat ze elkaar daar waar nodig konden helpen. Ze kochten een stuk land en bouwden vier woningen rondom een gemeenschappelijke boerderij.

Daarvoor woonden de vier stellen al jaren in hetzelfde dorp. Ze hadden kinderen in dezelfde leeftijd en waren al verschillende keren samen op vakantie geweest. Toen ze in de 50 waren, merkten ze dat hun eigen ouders moeite hadden om zelfstandig te blijven wonen. Ze besloten, dat ze dit voor zichzelf anders wilden aanpakken en waren daarmee hun tijd ver vooruit. Zonder elkaars hulp hadden ze nooit zo lang zelfstandig kunnen blijven wonen, zeiden ze een paar jaar geleden in een interview met de Volkskrant. Ze raadden iedereen dan ook aan om alvast na te denken over hoe je oud wil worden.

Knarrenhof

Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en toch actief onderdeel uitmaken van een gemeenschap, lijkt een breed gedeelde wens te zijn. Dat bewijst ook het populaire Knarrenhof. Twee jaar geleden werd het eerste hof opgeleverd in Zwolle en eerder dit jaar begon de bouw van het derde Knarrenhof in Hardenberg. En nog gaat het niet snel genoeg, want met de huidige vergrijzing en het verlangen naar zelfredzaamheid en noaberschap, zijn de wachtlijsten helaas lang.

Gemeenschappelijk wonen, is trouwens niet alleen een wens die te maken heeft met ouder worden en zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Het tackelt ook problemen als sociaal isolement, eenzaamheid en het klimaat. De verschillende vormen van samen wonen, lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Denk aan ecodorpen als Boekel, Noordeland, Zuiderveld en Bolderburen. Aan ecowijken als Minitopia (Den Bosch), Aardehuizen (Ols) of Iewan en Eikpunt (Nijmegen). Of aan initiatieven als De Warren, Wij_Land en Schoonschip (Amsterdam) of Erfdelen.

Wat zijn jouw plannen voor je oude dag? Denk je daar überhaupt al over na en zo ja, hoe ziet jouw ideale plaatje eruit? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.