In oktober vorig jaar vertrokken wij voor een reis van zeven maanden naar Azië. Met de trein. Omdat we, vanwege de enorme milieu-impact, liever niet wilden vliegen. We reisden door Rusland, China, Zuidoost-Azië en Japan. Waarom het zo fijn is om met de trein te reizen? Lees verder om samen met ons het plezier van treinreizen te ervaren!

We maakten onze reis zo duurzaam en minimalistisch mogelijk. Praktisch betekende dat voor ons: een minimale hoeveelheid kleding meenemen, zo weinig mogelijk afval creëren en reizen per trein, bus of boot. Reizen per trein deden we in eerste instantie uit duurzaamheidsoogpunt, maar gaandeweg de reis kwamen we erachter dat reizen per trein nog veel meer positieve kanten heeft.

Met de trein

De trein is in veel landen een populair vervoersmiddel voor de lokale bevolking. Want met name bij lange afstanden binnen een land is de trein goedkoper dan het vliegtuig. Reizen per trein is daarmee dé manier om kennis te maken met de lokale bevolking en hun gewoonten en gebruiken.

Zo ook op onze treinreis van Moskou naar Irkutsk. Deze reis duurde vijf dagen en vier nachten. Onze medereizigers waren allemaal Russen. De mannen tegenover ons spraken geen woord Engels, maar met handen en voeten en met hulp van Google Translate konden we toch aardig communiceren. We kwamen erachter dat de mannen in de bouw werkten, op duizenden kilometers van hun vrouw en kinderen. Ze waren per trein op weg terug naar huis voor een verlof van twee weken. Best bijzonder dat ze het grootste deel van het jaar aan het werk zijn op dagenlang reizen van huis.

In China ontdekten we dat de lokale bevolking graag maaltijden laat bezorgen in de trein. Bij een tussenstop verdringen bezorgers van ketens als McDonald’s zich voor de treindeur om een afhaalmaaltijd af te geven aan het treinpersoneel. Die de maaltijden vervolgens keurig verspreidden onder de ‘afhalers’. Tja, op zich best handig. Maar niet heel zero waste en daarom niet zo aan ons besteed 😉

Prachtig uitzicht

Reis je met de trein, dan zie je het landschap letterlijk aan je voorbij trekken. Vanuit de Transsiberië Express zagen we dagenlang lege vlaktes, groene bossen, mini-dorpjes en piepkleine stationnetjes voorbijkomen. Vanuit de Japanse hogesnelheidslijn hadden we een prachtig uitzicht op Mount Fuji. En in de Maleisische nachttrein zagen we de zon ondergaan en weer opkomen terwijl we door de groene jungle tuften.

Tijdens tussenstops ervoeren we het lokale klimaat. We voelden de tropische hitte in Vietnam en de winterse kou in China, we hoorden de cicaden tsjirpen in Thailand en we proefden de Russische lekkernijen die we kochten bij de kraampjes op de perrons.

Een goed gevoel!

Reizen met de trein gaf ons een goed gevoel. We zijn al jarenlang bezig onze impact op de aarde te verkleinen. We kopen weinig spullen, eten geen vlees, hebben geen auto en doen onze boodschappen verpakkingsvrij. Niet vliegen past in dat rijtje. Het zorgde dat we met een positief gevoel op reis waren. En we realiseerden ons dat er meer mogelijk is zonder vliegtuig dan je denkt. Want zelfs een land als Japan is te bereiken zonder te vliegen! Je doorkruist eerst heel Rusland en pakt dan in Vladivostok de boot naar Japan. Bijzonder, toch?

Onthaasten

Reis je per trein, dan word je gedwongen rustig aan te doen. Je bent overgeleverd aan het tijdschema van de trein. Je kan nergens naartoe, op een uitstapje naar de restauratiewagen na. En zonder internet heb je geen afleiding in de vorm van binnenkomende appjes. Heerlijk!

We hadden verwacht ons te zullen vervelen tijdens de lange afstandsreizen in Rusland. Het tegenovergestelde bleek waar. Het was enorm rustgevend om weinig te kunnen en hoeven doen. Ontbijtje klaarmaken, lezen, schrijven, mediteren, een praatje maken met de Russen, naar buiten staren, de benen strekken bij een tussenstop, lunch bereiden, een middagdutje doen, sudoku’s maken, avondeten klaarmaken. En dan was de dag alweer om en was het tijd om naar bed te gaan. We hebben ons geen moment verveeld.

Reis je per trein naar je bestemming, dan is de treinreis zelf al onderdeel van je vakantie. Je vakantie begint al op het moment dat je de trein instapt. Je hebt ruimte om tot rust te komen en uit de drukte van thuis te stappen voordat je een nieuw land gaat ontdekken. Vooral in Zuidoost-Azië realiseerden we ons dit: passeerden we een landsgrens met de trein, dan veranderde het landschap niet plotsklaps, was het eten niet ineens anders en zagen de mensen er niet plotseling anders uit. De overgang was een stuk geleidelijker.

Praktisch

Ook praktisch gezien ervoeren we voordelen van reizen per trein. Met de trein kwamen we midden in een stad of dorp aan. Stapten we uit de trein, dan waren we op onze bestemming. In plaats van op een vliegveld buiten het centrum. We hoefden ons in de trein geen zorgen te maken over onze bagage, want die lag in het zicht, onder of boven onze stoel. We hadden voldoende beenruimte, konden ons uitstrekken, een wandelingetje maken naar de restauratiewagen of frisse lucht scheppen tijdens een tussenstop. En we hadden geen last van een jetlag. Doordat we in de Russische trein elke dag één tijdzone opschoven, had ons lichaam de tijd om langzaamaan te wennen.

Ga jij wel eens met de trein op vakantie? Wat vind jij het grootste voordeel van reizen per trein? Laat het ons weten en deel hieronder je ervaringen door een reactie achter te laten.