Van groen om je heen word je rustig en gelukkig. Als je door een park wandelt, voel je het al, maar als je door een bos of natuurgebied loopt, is het helemaal duidelijk. Omgeven door bomen en struiken, het liefst nog in stilte, voel je gevoelens van stress en angst verdwijnen. In Schotland schrijven ze zelfs natuur voor als medicijn, maar de natuur in Nederland kan wel wat hulp gebruiken en je redt al een stukje voor maar 0,99 cent per m2.

De natuur staat onder druk

Vooral als je in de stad woont, lijken de natuurgebieden in Nederland heel indrukwekkend. Kijk je er objectief naar, dan behoren we in Europa tot de achterhoede. Een groot deel van de beschermde natuurgebieden in Nederland liggen in de zee en de rest bestaat uit kleine gebieden, kriskras door het land en niet met elkaar verbonden. Van de oppervlakte van ons land is 67% in gebruik voor land- en tuinbouw, 18% is bebouwd en 15% is bos en natuurlijk terrein, maar hier worden ook nog bossen voor de productie van hout in meegerekend. En dan daalt er in 72% van de natuurgebieden ook nog te veel stikstof neer. De natuur kan dus wel wat hulp gebruiken.

Red een stukje natuur

Je kunt de natuur in Nederland een handje helpen door organisaties zoals Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer te steunen, maar je kunt het ook kleinschaliger aanpakken. Door Stichting BuyWorld en het burgercollectief Land van Ons te steunen, koop je samen met anderen een stukje grond om het daarna te beschermen. Bij BuyWorld koop je vanaf 0,99 euro per m2 een stuk(je) natuur, bijvoorbeeld de Hietkamp (Kring van Dorth) of de Marisberg op de Peel. De stichting neemt opties op stukken grond en als er genoeg mensen meedoen, wordt het aangekocht en teruggegeven aan de natuur.

Het burgercollectief Land van Ons

Eenzelfde principe heeft Land van Ons. Zij kopen (landbouw) grond om het duurzaam te beheren. Je wordt lid voor 10 euro en vervolgens betaal je 20 euro per jaar voor de aankoop van grond. En daarmee investeer je in je eigen toekomst en die van de mensen om je heen.

Heb jij nog een ander kleinschalig voorbeeld? Laat het ons weten.

Photo by HoliHo

Dit artikel is afgeleid van de column, die ik eerder schreef voor Fair Capital Partners