Deze kunstenaars gaan op zoek naar de gevolgen van klimaatverandering

Hoe ziet over 75 jaar de nieuwe kustlijn er uit? Jette, Pam en Talisa – drie kunstenaars uit Amsterdam – fietsten in twee weken tijd 600 kilometer om te onderzoeken hoe Nederland er uit komt te zien als de zeespiegel blijft stijgen. Van het Zeeuwse Cadzand tot het Groningse Bad-Nieuweschans: op twee meter hoge fietsen volgen ze de NAP-lijn (Normaal Amsterdams Peil) om met mensen in gesprek te gaan over het oprukkende water.

De gevolgen van klimaatverandering

‘Nieuw Nederland’, zo heet het project en het bracht de drie studenten van de Gerrit Rietveld Academie in twee weken tijd van Zeeland naar Groningen. Met het volgen van de NAP-lijn doorkruisten ze negen provincies en fietsten ze door bossen, dorpen, steden, zandverstuivingen en heidevelden op zoek naar antwoorden op de vraag ‘hoe komt Nederland er straks uit te zien?’. Onderweg spraken ze mensen die een ‘interessante, vreemde of angstige relatie tot water’ hebben. Hoe bereiden de mensen die in de toekomst aan zee zullen wonen zich voor op het oprukkende water? In gesprek gaan om ’van elkaar te leren, met elkaar te kijken en te fantaseren over hoe de toekomst vormgegeven kan worden’, dat was het doel van de fietstocht.

Vlaggen hijsen en praten

Onderweg werden vijftien vlaggen gehesen om ‘Nieuw Nederland’ te markeren. “In de Romeinse tijd werden vlaggen al gebruikt om signalen over te brengen. Ons signaal is de toekomst van Nederland te laten zien. Onze reis en de urgente boodschap van klimaatverandering markeerden we door vijftien vlaggen te hijsen”. Het drietal hees niet alleen vlaggen, ze schreven ook brieven en maakten onderweg podcasts. Hun Instagram laat zien dat ze überhaupt niet stil hebben gezeten tussen het fietsen door: ze praatten met Bram Schot (ex directeur van Audi), met Adriaan van Dis, met schippers en met protesterende boeren. Allemaal gesprekken die ze moeten helpen het ‘Nieuwe Nederland’ en het gevoel dat er heerst over klimaatverandering en de gevolgen er van in kaart te brengen.

Nog lang niet klaar

Met behulp van vrienden, familie en volgers bereikten ze gisteren na twee weken de finish. “Iedereen spreekt over een klein landje maar als je bedenkt dat het ons veertien dagen heeft gekost om het te doorkruisen is Nederland toch best groot!” De verschillende verhalen brachten een nieuwe complexiteit met zich mee, aldus de fietsers. “Het was een indrukwekkende reis, die ons ondanks de mooie en positieve reacties deed beseffen dat we nog lang niet klaar zijn. We zitten (en fietsen) gezamenlijk in deze strijd voor het klimaat en rechtvaardigheid”. Het drietal is momenteel bezig met het editen van de podcasts, die later op de website te vinden zullen zijn. De brieven en kaarten die ze onderweg schreven vind je nu al op ‘Nieuw Nederland’.

foto: Nora Hazhaz

Over de schrijver