Na de minibieb met boeken en de little free pantry met levensmiddelen is er nu ook de plantenbieb. In deze kleine kastjes op straat kan je zaden, stekjes en planten ruilen of delen. Zo staat er binnenkort eentje bij  Minitopia in Den Bosch, is er deze lente eentje in  Arnhem neergezet, staan er verschillende in Rotterdam, vind je ze in Hilversum en is er sinds kort ook één in Den Haag op het Koningsplein.

Nieuwe plantenbieb

“Groen in de stad lijkt vanzelfsprekend met de parken die we hebben, maar is er niet altijd in de eigen omgeving. Met dit initiatief willen we daar aan bijdragen,” zegt één van de initiatiefnemers Rachel van Duijn in het AD. De bedoeling van een plantenbieb is dat buurtgenoten stekjes, zaden of planten kunnen achterlaten en weer kunnen meenemen om op die manier de buurt te vergroenen.  In Den Haag is nu al interesse voor zulke kastjes in andere buurten.

Arnhem

Ook in Arnhem is de plantenbieb heel succesvol. Het kastje in het Spijkerkwartier is neergezet als buurtproject, maar mensen komen zelfs met de auto om planten te kunnen ruilen bij de bieb. “We zijn in april begonnen. De eerste week was het kasje bomvol. De planten stonden helemaal tot in het perkje”, vertelt de vriend van bedenker Jorieke, Erik Boom aan De Arnhemse Koerier. Inmiddels is het niet meer de enige plantenbieb in Alteveer staat nu een plantenbieb.

Hilversum

In Hilversum begon Cato Slotboom met een plantenbieb in haar voortuin. “Ik heb een enorme moestuin achter mijn huis en heb in mijn woonkamer nu een stuk of 90 planten en ik vind het fijn om mijn passie en kennis over te dragen aan andere mensen,” zegt ze tegen De Gelderlander. Ook hier lopen elke dag wel mensen langs die planten komen brengen en weer meenemen. Er zijn zelfs mensen helemaal vanuit Hoorn gekomen om planten bij haar te ruilen.

Ken jij nog een plantenbieb? Laat het ons weten door hieronder een bericht achter te laten.