Over drie dagen wordt de eerste BijenTotem feestelijk onthuld in Amsterdam. Met deze paal wil kunstenaar Hans Kalliwoda aandacht vragen voor de ‘refubees’, oftewel de bijen die het platteland ontvluchten omdat ze er – door het gebrek aan biodiversiteit –  te weinig voedsel te vinden is. De stad heeft met z’n geveltuintjes, dakterrassen, balkons, plantsoentjes en parken meer te bieden, maar het kan beter. Vandaar de totempaal voor bijen.

Bijentotem

De totempaal is een levend kunstobject, dat gemaakt is van gerecycled plastic waar verschillende planten en bloemen in staan. Door de samenstelling van het groen, zal elke paal een andere wilde bijensoort aantrekken. De eerste paal, die donderdag wordt onthuld, is bedoeld voor de parkbronsgroefbij. Die kan er niet alleen blijven eten, maar ook blijven slapen, want ook daar is rekening mee gehouden bij de bijentotem.

De voedselketen

Er zijn 360 verschillende soorten bijen in Nederland. Eén daarvan is de honingbij, alle anderen zijn de wilde bijen die van levensbelang zijn voor de biodiversiteit. Bijen en insecten staan namelijk aan het begin van de voedselketen, zei bioloog Midas Dekkers al. De afgelopen dertig jaar is zo’n driekwart  van de vliegende insecten uit onze natuurgebieden verdwenen, omdat er te weinig te eten is. In sommige regio’s van China heeft dit er al toe geleid dat telers hun fruitbomen handmatig moeten bestuiven.

bijentotem

Wormenhotel

Het liefst zou kunstenaar Kalliwoda voor elke bijensoort een bijentotem neerzetten, maar in eerste instantie komen er ‘maar’ vier totempalen. Voorlopig allemaal in Amsterdam. Die worden dan verzorgd door mensen uit de buurt, die de planten water geven, maar ook de wormen in de totempaal voeden met organisch afval. Die wormen zorgen namelijk weer voor een voedzame bodem voor de bloemenweelde, die de bijen dus weer voedt. En zo is de bijentotem feitelijk een toprestaurant met hoogwaardige nectar en pollen, die weer voor een hogere weerstand zorgt bij de nieuwe generatie bijen.

Wat vind jij van deze bijentotems? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Foto’s: bijentotem via bijgeloof.nu