Elisah organiseert dit weekend 26 zero waste wandeltours in Nederland

Vandaag begint de Week zonder Afval van Milieu Centraal waarin je wordt uitgedaagd om zo min mogelijk afval te hoeven weggooien. En dat gaat verder dan alleen je eigen koffiebeker meenemen of verpakkingsvrij eten kopen. “Afvalvrij leven gaat ook over voedsel-, water- en energieverspilling en over consuminderen,” zegt Elisah Pals van Zero Waste Nederland, partner van Milieu Centraal in deze campagne. Aanstaande zaterdag organiseert zij in 26 steden 25 Zero Waste Wandeltours langs ondernemers die werken aan minder afval. HetkanWEL sprak met Elisah.

“Er zijn maar weinig zero waste winkels in Nederland, maar er zijn wel veel adressen die zero waste vriendelijk zijn. Zo hangt onze sticker met de boodschap Neem gerust je eigen verpakking mee op 6.500 plekken, waaronder supermarkten, koffietentjes, restaurants, delicatessenzaken, maar ook bij kapperszaken bijvoorbeeld. Zo is er hier in Breda een kapper, die producten verkoopt op basis van natuurlijke ingrediënten, waarmee je je eigen meegebrachte flesje of potje kan vullen.”

Zero waste wandeltours 

“Voor de zero waste wandeltours van zaterdag hebben we lokale gidsen gevraagd om een tour samen te stellen langs dit soort plekken. De ondernemers krijgen zo een podium en kunnen vertellen wat ze aan duurzaamheid en afval vermindering doen. En de deelnemers leren hun eigen stad of dorp op een andere manier kennen. Bovendien komen ze in contact met gelijkgestemden met wie ze tips kunnen uitwisselen, over afvalvrij leven en over plekken in de buurt die dat mogelijk maken, zoals melktappunten, een boerenwinkel of een reparatieshop.”

“We merken echt dat de belangstelling voor zero waste enorm groeit. Misschien ook dankzij de coronatijd, waarin we veel thuis waren, zelf kookten en dus ook geconfronteerd werden met de berg afval die we dagelijks weggooiden. We zien ook dat de schaamte om je eigen verpakkingen mee te nemen, zoals broodzakken en groentezakken, afneemt. Al vinden mensen het nog wel moeilijk om met hun eigen pannetjes en schalen eten bij een restaurant af te halen.”

Zero Waste Wandeltours

Zero waste lifestyle

“Zelf ben ik in het voorjaar van 2015 begonnen met een zero waste lifestyle. Ik heb er ongeveer acht maanden over gedaan om al het afval weg te rangeren. Ik denk dat ik nu op ongeveer anderhalve kilo restafval zit per jaar. Dan moet je denken aan pleisters, medicijnverpakkingen en haar (dat is niet composteerbaar). Als je bedenkt dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 500 kilo per jaar produceert, is dat dus een enorme winst.”

“Het is in het begin even puzzelen en uitzoeken hoe je het gaat doen. Die ruimte moet je jezelf ook echt geven. Als je binnen een maand helemaal zero waste wil gaan leven, word je dat opgeheven vingertje naar jezelf en dat houd je niet vol. Het is echt een andere levensstijl, die niet alleen gaat over minder voedselverpakkingen, maar ook over minder verspilling en bewuster consumeren. Elke keer als je iets koopt, stem je met je geld voor een wereld waarin je bepaalde producten steunt of niet.”

Zero Waste Nederland

Niks nieuws meer

“Zelf koop ik sinds 2016 niks nieuws meer, omdat ik vind dat alles wat ik in mijn leven nodig heb al bestaat. Ook duurzame producten moeten gemaakt worden en ook dat kost energie en grondstoffen en gaat over consumeren. Ik koop dan liever tweedehands kleren en spullen, die er al zijn. Daarmee heb ik niet het gevoel dat ik mezelf van alles ontzeg. Sterker nog, ik bespaar er ontzettend veel geld mee, dus ik word niet alleen moreel beloond maar ook financieel.”

Wil je mee met één van de zero waste wandeltours door de verschillende gemeenten van Nederland? Meld je dan hier aan. Sommige plaatsen zijn al vol, maar laat je dan vooral op de wachtlijst zetten. Je weet maar nooit of er een plekje vrijkomt. 

Over de schrijver