Waarom iedereen een composttoilet zou moeten overwegen

Handen in de lucht als je bij een composttoilet denkt aan vieze geurtjes, zitten op een houten kist en een vloer vol restjes zaagsel. Precies, het composttoilet heeft over het algemeen geen grote fanclub. Hartstikke onterecht! Want een composttoilet is niet alleen milieuvriendelijk en goedkoop (je bespaart behoorlijk wat euro’s per jaar door geen water te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet), het is ook nog eens dé oplossing als je off-grid wilt wonen. Benieuwd welke voordelen een composttoilet allemaal biedt? We zetten ze voor je op een rijtje.

Wat is een composttoilet

Maar voor we de pluspunten van het composttoilet voor je op een rijtje zetten moeten we misschien eerst – figuurlijk – wat dieper de materie induiken. Een composttoilet, wat is dat eigenlijk? Een composttoilet – of droogtoilet – is een toilet waarbij gebruik wordt gemaakt van biologische processen om je uitwerpselen om te zetten in, je raad het al, compost. Er worden hierbij geen water of chemische middelen gebruikt (vandaar de naam droogtoilet) en er is geen aansluiting op de riolering nodig. Er bestaan verschillende typen composttoiletten waarbij je toilet ofwel als verzamelpunt dient – urine en fecaliën worden gescheiden en het composteren gebeurt op de composthoop – of als composthoop zelf. De compost kun je na anderhalf jaar, mits je geen medicijnen slikt, zelfs gebruiken voor je moestuin!

Een composttoilet stinkt niet

Door naar de voordelen! De meeste mensen hebben geen hoge pet op van een composttoilet en dat komt vaak omdat ze het idee hebben dat zo’n toilet stinkt. Toch is dat niet terecht. Bij een goede ventilatie en het afdekken van de grote en kleine boodschap met zaagsel, hennepvezels of een ander droog materiaal dat vocht op kan nemen is een composttoilet zo goed als geurloos, zeker als urine en ontlasting worden gescheiden.

Een composttoilet is milieuvriendelijk

Per jaar gebruiken we zo’n 14.000 liter schoon drinkwater om het toilet door te spoelen. Van die hoeveelheid zou één persoon ruim negentien jaar lang kunnen drinken. Best cru, als je beseft dat 2,2 miljard mensen geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Bovendien kost het zuiveren van het water dat wij uiteindelijk weer willen drinken heel veel energie en chemicaliën. Twee dingen waardoor het milieu er over het algemeen niet op vooruitgaat. Door het gebruiken van een composttoilet draag je dus bij aan water- en energiebesparing én worden er geen chemicaliën gebruikt zoals bij bijvoorbeeld een chemisch toilet.

Een composttoilet levert compost op

En wát voor een compost als ik onze eerste WWOOF-host mag geloven: zijn pompoenen hadden het nog nooit zo goed gedaan als het jaar waarop hij voor het eerst zijn eigen compost had gebruikt. Het is misschien niet voor iedereen even aantrekkelijk, zo’n – in ieder opzicht – zelf bemeste moestuin, maar ook de bloemen gedijen heel goed op een beetje menselijke compost. Natuurlijk kun je je mest ook gewoon bij het tuincentrum halen, maar je eigen compost produceren is nóg duurzamer (en zeg nou zelf: ook best heel leuk).

Een composttoilet kan overal

En is daardoor hartstikke geschikt voor een Tiny House, een camper, een huisje op een volkstuin, of wanneer je twee zeecontainers ombouwt tot zelfvoorzienend woonhuis in Andalusië, om maar een zijweg te noemen. Je hoeft voor een composttoilet namelijk geen aansluiting te hebben op een waterleiding of riolering en is daardoor niet alleen duurzaam maar ook hartstikke handig. Bang dat het legen van de bak een gedoe is? Ongeveer net zo veel werk als het legen van je chemische toilet (fluitje van een cent dus)  met als bijkomende voordelen dat je groen bezig bent, dat je nooit meer naar de winkel hoeft voor compost én dat je geen geld meer uit hoeft te geven aan chemische middelen!

Inmiddels overtuigd? Sla je slag online, of probeer met één van de vele tutorials zélf een composttoilet te bouwen.

Foto door James Frid

Over de schrijver

6 gedachten over “Waarom iedereen een composttoilet zou moeten overwegen”

  1. Lijkt me erg onverstandig als IEDEREEN een composttoilet zou overwegen. Ik denk dan vooral aan bevolkingen in megasteden en grote gezinnen met veel kinderen. Voor een goede basisvolksgezondheid zul je menselijke uitwerpselen zo snel en zo ver mogelijk moet verwijderen uit menselijke habitats. Dat wisten de Romeinen al.

  2. Mijn beeld is dat het lang duurt voordat onze uitwerpselen compost zijn geworden.
    Ik herinner me bij een huis met een composttoilet een veldje emmers met compost in wording.
    Niet elk huis of elke wijk heeft die ruimte, lijkt me.

Reacties zijn gesloten.