“Dit is het verhaal van een simpele oplossing, een manier om onze planeet te helen,” zegt acteur Woody Harrelson, verteller in de nieuwe Netflix documentaire Kiss the ground. Dat klinkt hoopgevend en dat is het ook, al moet ik eerlijk bekennen dat de eerste 25 minuten verre van opbeurend zijn. Want voordat we bij de bodem komen als dé oplossing voor de klimaatcrisis, wordt eerst uitgebreid uiteen gezet hoe we hier beland zijn en waar het is mis gegaan. Kort gezegd: pesticiden, monoteelt en geïndustrialiseerde landbouw.

Kiss the ground

Doordat we het land zijn gaan omploegen en besproeien met chemicaliën, hebben we de microben in de grond om zeep geholpen. Zonder microben geen gezonde grond. En zonder gezonde grond gaat de CO2, die normaal in grote getalen in de grond opgeslagen ligt, weer de atmosfeer in. Er ontstaat verwoestijning waardoor jaarlijks 40 miljoen mensen van hun land verdreven worden. Als we zo doorgaan, zullen er in 2050 ongeveer een miljard mensen op de vlucht zijn als gevolg van verwoestijning. Tot zover de korte samenvatting van de eerste 25 minuten ellende.

Regeneratief boeren in Noord-Dakota

Maar: geen crisis zo groot of er zijn altijd wel mensen te vinden die niet opgeven, zo vertelt Woody Harrelson. Zo zien we een regeneratieve boer uit Noord-Dakota (Verenigde Staten), die zijn oogsten jaar na jaar zag mislukken door extreme weersomstandigheden. Tot dat hij op een dag geen geld meer had om kunstmest en pesticiden te kopen en noodgedwongen zijn heil zocht in regeneratieve landbouw. Niet alleen gaat het hem sindsdien financieel voor de wind, maar je ziet ook een duidelijk verschil tussen zijn weelderige groene land en het uitgedroogde land van zijn buurman.

Het Loess plateau in China

Ook is er het verhaal van Loess plateau in China. Ooit het meest uitgedroogde en verwaarloosde stuk grond op aarde, tot dat wetenschappers er gezamenlijk hun tanden in zetten en begonnen met het herstel van de grond (want dat is uiteindelijk wat regeneratieve landbouw is). De beelden van voor en na laten zien hoe een stoffige leegte kan veranderen in een waar groen paradijs. Wat ik al zei: hoopgevend.

Hollywood sterren

In de film worden ook de nodige sterren opgetrommeld, zoals dus Woody Harrelson (als verteller), maar ook supermodel Giselle Bündchen en haar man (de american football-speler Tom Brady), zanger Jason Mraz, actrice Patricia Arquete en acteur Ian Somerhalder. Allemaal doen ze een duit in het zakje om de kijker ervan te overtuigen dat we beter voor onze bodem moeten zorgen. Zo zegt Giselle: “Onze gezondheid en de gezondheid van de planeet zijn met elkaar verbonden.” En zet Patricia zich in voor composttoiletten: “Poop has to stay in the loop“. Want als je de bodem voedt met (menselijke) poep, voedt de bodem ons met gezond eten.

Heb jij de documentaire al gezien? Laat ons weten wat je ervan vindt door hieronder een reactie achter te laten.