Second Hand September loopt bijna ten einde, maar dat betekent niet dat tweedehands shoppen daarmee ook minder wordt. In tegendeel. We schreven het al eerder: vintage is booming. Begin dit jaar stapten grote Amerikaanse winkels als Wallmart en Nordstrom al op die trein. Deze week kondigden het Zweedse Ikea en het Duitse Zalando aan in de tweedehands markt te stappen door respectievelijk ‘preloved’ meubelen en kleding te gaan verkopen.

Zalando

Vanaf volgende maand kan je bij Zalando ook tweedehands kleding kopen en verkopen, in ruil voor een tegoedbon. Die bon kan je vervolgens weer besteden aan nieuwe of tweedehands kleding bij de online shop, maar in het kader van consuminderen en minimaliseren kan je er ook voor kiezen om je bon te doneren aan het Rode Kruis of WeForest, dat zich bezig houdt met herbebossing. Op die manier ben je dus niet alleen bezig met het opruimen van je kledingkast, maar steun je daar ook nog eens een goed doel mee.

Kritiek

Toch is er ook kritiek op Zalando. Zo zegt retaildeskundige Cor Molenaar bij RTL Nieuws dat dit initiatief een beetje ‘defensief’ is. “Er zijn immers andere spelers die tweedehands kleding verkopen en die kunnen een bedreiging vormen voor het businessmodel van Zalando.” Ook Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode Business Universiteit zegt tegen RTL dat Zalando waarschijnlijk verwacht via de tegoedbon makkelijker andere kleding te verkopen. Oftewel: er zit natuurlijk wel een commerciële gedachte achter, die uiteindelijk toch weer het niet-duurzame doel heeft om zo veel mogelijk te kopen.

De tweedehands markt

De vraag naar tweedehands producten neemt wereldwijd toe. Alleen al voor kleding is de verwachting dat de tweedehands markt de komende vijf jaar meer dan verdubbelt. De huidige omzet is volgens Amerikaanse cijfers momenteel 21 miljard dollar en de verwachting is dat dit over vijf jaar 51 miljard dollar zal zijn.

In drie jaar tijd is de resale markt (zoals tweedehands ook wel wordt genoemd) 21 keer sneller gegroeid dan de reguliere kledingverkoop. En in die cijfers wordt het jaar 2020 nog niet eens meegerekend. Terwijl de reguliere kledingverkoop dit jaar door corona flink gedaald is en we ook massaal aan het opruimen zijn geslagen. De kledingverzamelaars konden het grote aanbod van gebruikte kleding en textiel in april niet meer aan.

Ikea

Ook Ikea kondigde afgelopen week aan haar eerste tweedehands winkel te openen en wel in de Zweedse stad Eskilstuna. Hier vind je ’s werelds eerste circulaire winkelcentrum ReTuna. Daar verkopen ze alleen maar tweedehands en gerecyclede producten. In de eerste tweedehands winkel van Ikea kan je gerepareerde spullen kopen, maar je kan er ook je eigen gebruikte Ikea-spullen brengen voor een tweede leven. Ikea wil in 2030 volledig circulair zijn. In dat kader hebben ze eerder al vegan gehakballetjes geïntroduceerd en zijn ze meubelen gaan verhuren aan jongeren.

Lees hier de tips van Anne-Ro van Fashion for Good voor het vinden van de pareltjes in het grote tweedehands aanbod. En bekijk hier ons overzicht van de leukste online tweedehands winkels.

 

Wat vinden jullie van deze nieuwe tweedehands weg, die Zalando en Ikea ingaan?  Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.