Een waterfilter in je keuken is tegenwoordig best gangbaar. Voorstanders vinden het water lekkerder en gezonder door de extra zuivering. Anderen vinden het een beetje onzin om in Nederland een filter te gebruiken. Hoe denk jij erover: kraanwater of een waterfilter?

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Tradeline.

Kraanwater of een waterfilter

Een paar jaar geleden kreeg ik van een vriend een waterfilter. Ik was er heel blij mee, want het water smaakte heerlijk. Iedereen die bij mij thuiskwam, zei er iets over. Sommige van mijn vrienden vonden het echt onzin. We hadden per slot van rekening in Nederland schoon en goed gecontroleerd drinkwater. Anderen waren er net als ik enthousiast over. Dezelfde – ietwat felle – discussie las ik op social media, toen we een partnerblog over waterfilters voor Tradeline schreven. Waarom is dit zo’n gevoelig onderwerp, vroeg ik me af. Ik belde Marcel Luijendijk, de eigenaar van Tradeline, om hem te vragen waarom hij de filters verkoopt.

Water werkt als een schokdemper

“Toen ik nog als magnetiseur werkte, gaf ik mijn klanten na een behandeling altijd een glas water. Water is ontzettend belangrijk voor ons. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Het helpt bij het reguleren van je lichaamstemperatuur, het werkt als een soort schokdemper voor verschillende weefsels en zorgt dat afvalstoffen uit je lichaam worden afgevoerd. Op een dag, zo’n twintig jaar geleden, raadde een klant me aan om me eens te verdiepen in de visie van mensen in Zuid-Korea en Japan op water. Ze zijn daar erg gericht op het voorkomen van ziekte en voor hen is water niet alleen een drankje maar heeft het ook een meer spirituele betekenis. Het wordt niet alleen gedronken, maar ook gebruikt in allerlei rituelen.”

Voor lichaam en geest

“In Japan en Zuid-Korea kijken ze ook naar de essentie van water. Hoe water zich in de natuur gedraagt. Hoe regenwater door de verschillende aardlagen wordt gefilterd en mineralen toegevoegd krijgt. Hoe het wordt gevitaliseerd, door te wervelen in een rivier. Dat proberen ze na te bootsen met een water filtersystemen. Ik vond het heel interessant en zoals dat wel vaker in het leven gaat, ontmoette ik op een training iemand, die een container met waterfilters kon kopen. Of ik het leuk vond om dat samen te doen?”

Een roepende in de woestijn

“Ik besloot het te doen, maar ik voelde me een roepende in de woestijn. Het was 2001. De filters haalden stoffen zoals medicijnen, hormonen, pesticiden, chemicaliën en GenX uit het drinkwater, maar mensen moesten er heel erg aan wennen. Ik moest uitleggen hoe we het water met mineraalstenen mineralen en sporenelementen verrijkten en hoe we het vitaliseerden. Vooral dat laatste vinden mensen lastig te begrijpen. Wetenschappelijk is het effect niet te verklaren, maar in de Nederlandse kassen krijgen de planten gevitaliseerd water. Dit zorgt voor een betere oogst. Tijdens een uitzending van TROS RADAR werd heel netjes gezegd: wetenschappelijk gezien kunnen we het niet aantonen, maar alle kassen hebben een vitalisator op de waterleiding. Je voegt niets toe, maar toch krijg je een betere oogst.”

Een bewuste keuze

“Ik begrijp dat er mensen zijn, die een waterfilter niet nodig vinden. Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Als iemand mij een glas water geeft uit de kraan drink ik dat ook gewoon, maar zelf gebruik ik liever een filter. In Nederland meten en monitoren we het drinkwater constant. Als er reststoffen in het water zitten, wordt dat tot een bepaalde hoeveelheid geaccepteerd. Pas als het  daarboven komt, wordt er een melding van gemaakt en actie ondernomen. Als je dat liever niet wilt, kun je een filter gebruiken. Als er geen vervuilende stoffen in je lichaam komen dan hoeft je lichaam er ook niets mee te doen”

Hoe denk jij over kraanwater of een waterfilter? Laat het ons weten in een reactie.