If you can’t fly then run. If you can’t run then walk. If you can’t walk then crawl but whatever you do, you have to keep moving forward. Dit citaat van Martin Luther King is één van de levensmotto’s van Joost Straat, dat hij regelmatig gebruikt bij presentaties over zijn huis. Hij is één van de weinigen in Nederland die in een huis zonder verwarming woont. En als je denkt dat dit spartaans, vochtig of koud is heb je het mis. Want volgens Joost is het comfortabel, aangenaam en ook nog eens goedkoop. HetkanWEL sprak met hem over comfortabel wonen zonder verwarming.

Comfortabel wonen zonder verwarming

“De discussie rondom de energietransitie draait heel vaak om andere bronnen dan aardgas. Terwijl we de ambitie om Nederland boven water te houden niet gaan redden met alleen maar duurzame bronnen. We moeten anders omgaan met ons energiegebruik. Met ons huis laten we zien dat je echt comfortabel kan wonen zonder verwarming.”

“Toen we gingen verhuizen, wilde ik een huis zonder basisverwarming, vloerverwarming, gasaansluiting, warmtenet of warmtepomp. Passief bouwen heet dat. Het is gebaseerd op twee hoofdgedachten: goede isolatie en luchtdicht bouwen met een goede ventilatie. Hierdoor houd je de warmte in de winter binnen en zorg je er in de zomer voor dat het koel blijft door het huis ’s nachts als het ware met de koelere buitenlucht te spoelen. Ik heb hier nu twee zomers en één winter meegemaakt en in beide gevallen hadden we binnen een aangename temperatuur.”

Warmtelek

“Meestal hebben we twee plekken in huis waar veel warmte naar buiten lekt. Via de ventilatie in de badkamer en wc. En via het warme douchewater: die warmte gaat zo via het afvoerputje het riool in. Daarom hebben wij bijvoorbeeld een recycle douche aangeschaft. Dat kost weliswaar 5.000 euro, maar je bespaart er 95% water mee en 75% energie. Als je van douchen houdt, is dat dus een hele goede investering.”

Energiepositief huis

“In de winter hebben we nog wel eens een elektrisch kacheltje nodig, vooral als er veel dagen achter elkaar geen zon is. We hebben 21 zonnepanelen op het dak, die ervoor zorgen dat we zeven maanden per jaar stroom overhouden. Die stroom kan terug naar de netbeheerder of ik kan het gebruiken om mijn elektrische auto mee op te laden. In beide gevallen krijg ik er geld voor en bespaar ik onderaan de streep dus geld.”

“Natuurlijk kan niet elk huis zonder verwarming. Het valt en staat met een goede isolatie en ventilatie. Bij een bestaand huis ben je al snel veel geld kwijt om het te isoleren, terwijl wij met onze nieuwbouw eigenlijk geen meerkosten hebben gehad. Maar als je wilt, is er altijd een mogelijkheid om te starten. Dat begint met een gedachtenverandering: in plaats van gedachteloos consumeren, bewuste keuzes maken. Heb je die spullen echt nodig en heb je echt zoveel energie nodig?”

Minder nodig hebben

“Toen we nog in ons vorige huis woonde en de kinderen nog klein waren, liet ik ze delen in de opbrengst van energiezuiniger leven. Als we aan het einde van het jaar 100 euro terugkregen van onze stroomleverancier, dan deelde ik dat bedrag door vier en kregen ze elk 25 euro. Dat stimuleerde ze om bewuster om te gaan met hun energiegebruik in huis.”

Met minder ben je vaak gelukkiger. Dat geldt voor spullen, maar ook voor energie. Bovendien bespaar je geld. Wij betalen niet voor ons energieverbruik en hebben een lagere hypotheek omdat we een duurzame woning hebben. In vijf jaar verdien je al die investeringen niet terug, maar op de langere termijn wel. Ik zeg altijd: zoek naar redenen om het wél te doen in plaats van om het niet te doen. Als je kijkt naar wat er belangrijk voor je is (vrienden, familie) en wat bij jou past (balkon, tuin, park, natuur) dan maak je andere keuzes. Je gaat staan voor waar je in gelooft. Dat zie je dankzij corona toch ook steeds meer gebeuren.”

“Dat heb ik ook moeten leren. Ik reed vroeger een Prius en dacht dat ik overal met de auto naar toe kon, omdat het schoon en elektrisch was. Tot ik me realiseerde dat ik net zo goed naar kantoor kon lopen of fietsen, want zo ver was het niet. Als je iets niet nodig hebt, moet je het ook niet gebruiken, ook niet uit gewoonte. Dat geldt ook voor energie.”

Wat vind jij van de visie om niet alleen naar duurzame energiebronnen te kijken, maar ook naar ons energieverbruik? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.