Voor het boek Tiny Houses Living trok Monique van Orden (voorzitter Tiny House Nederland) kriskras door Nederland en België om zo veel mogelijk verschillende tiny houses te bezoeken. Sommigen staan middenin de natuur, anderen in de stad. Soms woont er één persoon (soms met huisdier), in andere gevallen woont er een heel gezin. Maar de huisjes hebben allemaal één ding met elkaar gemeen. De bewoners hebben de manier waarop ze willen wonen zelf vormgegeven. “Daardoor ontmoette ik alleen maar blije mensen,” zegt Monique. HetkanWEL sprak met haar.

Tiny house

“Alle bewoners die ik heb gesproken, kiezen primair voor een tiny house. Ze willen lagere woonlasten, een kleinere ecologische voetafdruk en zelf bepalen hoe ze wonen. Omdat de ruimte beperkt is, betekent dat creatief zijn en snoeiharde keuzes maken. Als je een piano in je woonkamer wil, dan is er minder ruimte voor een bank. Als je een grote keuken wil, dan moet de badkamer kleiner. Loze ruimtes bestaan niet. Alles is multifunctioneel en op maat gemaakt. Er wordt vaak gekozen voor mooie materialen en een hoog afwerkingsniveau.”

Alles is mogelijk

“Op dat kleine woonoppervlak zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Ik heb zoveel variatie gezien. Van een grote bedstee tot een slaaploft of een bed dat je na het slapen zo onder de badkamervloer kan schuiven. Van een ruime keuken tot een kleintje met een tafel, die je kan in- en uitklappen. Of een grote badkamer met een heus bad en uitzicht over de weilanden. Alles is mogelijk. Sommigen werken veel met uitschuif- en uitklapmogelijkheden, anderen vinden dat te veel gedoe en kiezen juist voor strakke lijnen. Er zijn veranda’s met hangmatten, schommelstoelen en bedden. En dakramen met uitzicht op de sterren.”

Alle soorten mensen

“Wat ik heel leuk vond, waren al die mensen. Er kwam van alles tevoorschijn. Hele gezinnen met kleine kinderen. Of ouders die hun volwassen kinderen in het ouderlijk huis achterlieten en zelf ‘uit huis’ gingen. Met zes slaapplekken in hun tiny house, dat wel, zodat alle kinderen konden blijven logeren. Sommige mensen werken op kantoor, rijden ’s nachts als vrachtwagenchauffeur of hebben een creatief beroep. Echt, de variatie van tiny house-bewoners is enorm.”

tiny house

Katwijk en Leeuwarden

“Ik vond de tiny houses in Katwijk en Leeuwarden super goed gelukt, ook door de samenwerking met de gemeente die mét de inwoners heeft gekeken naar de mogelijkheden. Je komt echt in krankzinnige tsunami van regelgeving terecht bij het bouwen van je eigen huis, die je als gewone burger bijna niet kan snappen. Dan is een welwillende ambtenaar goud waard. Zo heeft een jongen in Leeuwarden de toren van vliegveld Eelde gekocht die hij heeft verwerkt in zijn tiny house. Toen zei die ambtenaar: hoe krijg ik dit er nou weer doorheen? Hij heeft het uiteindelijk weggeschreven als ‘overdekt terras’.”

“In Katwijk moest een weg komen op een stuk grond van tien hectare, maar zowel de gemeente als de provincie had geen geld. De gemeente heeft toen gezegd: het is gemeentegrond, dús is het van de inwoners en dus hebben ze hen gevraagd wat er – binnen bepaalde kaders- met die grond moest gebeuren. Er is nu een pluktuin, een vliegerveldje, een honden uitlaatplek en er staan een tiny houses.”

tiny house

Veel gebeurd

“Er is in vijf jaar tijd veel veranderd. Bij mijn eerste boek over tiny houses (2017) moest ik echt zoeken naar tiny houses. De bewoners waren toen nog echte pioniers. Nu is het veel bekender geworden en worden bij nieuwe projecten vaak tiny houses meegenomen. Ik heb 40 tiny houses gezien voor dit boek, maar er zijn er veel meer in Nederland. Ik moest echt keuzes maken. Ik heb zo veel mogelijk verschillende huisjes willen laten zien, ter inspiratie.”

We mogen een exemplaar weggeven van het Tiny House Living van Monique van Orden. Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief en laat hieronder in een reactie weten waarom jij dit boek graag wilt hebben.

De foto’s komen uit het boek en zijn van Bluemonque, Peter Hermeling

tiny house living