Ik droom er al een tijdje van: in een community wonen waar je niet alleen bent, maar toch genoeg zelfstandigheid en privacy hebt. Waar je bijvoorbeeld samen in de tuin kan werken, maar niet per se samen hoeft te eten, corvee hebt of eindeloze vergaderingen. En daarin ben ik niet de enige, zo bleek uit ons lezersonderzoek van vorige maand. In Antwerpen maken vier families deze droom waar. Ze hebben een oud politiebureau omgebouwd tot een paradijsje waar ze samen wonen, maar toch apart. En natuurlijk duurzaam. 

Living Apart Together

Living Apart Together, oftewel Latten. Tot nu toe associeerde ik dat vooral met stellen, die regelmatig bij elkaar over de vloer komen, maar toch ook waarde hechten aan hun zelfstandigheid en dus allebei nog een eigen huis hebben. Bij het Living Apart Together-project in Antwerpen geldt eigenlijk hetzelfde principe. Vier bevriende gezinnen hadden een visie: een samenwoonproject, op fietsafstand van het stadscentrum, met gemeenschappelijke functies en een gedeelde tuin, maar met voldoende behoud van privacy. Die droom hebben ze nu gerealiseerd in een oud-politiebureau.

Oud-politiebureau

Samen met Polygoon Architectuur en architect Jouri De Pelecijn bouwden deze vier families een oud- politiebureau in Antwerpen om tot c0-housing project. De bestaande structuren van het gebouw, zoals gevels en muren, bleven zoveel mogelijk in tact. Terwijl aan de achterkant en op de bovenste verdieping een aanbouw kwam met een houten skelet. Op die manier werden vier doorzonwoningen gerealiseerd, die vanuit de keuken uitkijken op een gigantische achtertuin en vanuit de woonkamer op een grote voortuin.

samen wonen

Meer groen

In de achtertuin stonden oorspronkelijk garageboxen. De families hebben heel even overwogen om die te behouden en om te toveren tot gemeenschappelijke ruimtes. Maar al snel besloten ze dat ze gelukkiger werden van een grote gemeenschappelijke tuin. De garages gingen dus tegen de vlakte. Ook de parkeerplaatsen aan de voorkant van het pand werden ingeruild voor groen. En er kwam een groen dak.

Samen wonen

De families delen niet alleen de voor- en achtertuin met elkaar, maar ook de kelder onder het oud-politiebureau. Hier bevinden zich gemeenschappelijke was- en droogruimtes. Overigens hebben de families hier ook elk hun eigen kelderruimte, waar ze vanuit hun eigen woning toegang toe hebben. Ook is er een gemeenschappelijk fietsenhok en doen de gezinnen aan autodelen.

Hernieuwbare materialen

Bij de verbouwing is gebruik gemaakt van hernieuwbare materialen, zoals hout. Ook is het energie- en waterzuinig. Zo zijn er regenwaterrecuperatiesysteem en zonneboilers aangelegd. Dat was een diepe wens van de bewoners: ze wilden de voetprint van hun groepswoning zo laag mogelijk houden door bio-ecologische te bouwen.

Wat vind jij van deze vorm van samen wonen? En ken je voorbeelden die hierop lijken uit Nederland? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Foto’s:  Polygoon Architectuur, check hun site voor meer foto’s. Bekijk hier meer projecten uit Vlaanderen over ‘housing apart togheter’, oftewel samen wonen met respect voor ieders privacy, onder meer door gedeelde ruimtes en gemeenschappelijke tuinen.