Den Haag krijgt de eerste Nederlandse wijk met aardwarmte

Je huis verwarmen op aardwarmte, die mogelijkheid komt steeds dichterbij. Den Haag gaat als eerste gemeente in Nederland een hele woonwijk met 1200 huizen verwarmen met aardwarmte en in Cornwall (Engeland) zullen de bewoners van 10.000 woningen er volgend jaar winter warmpjes bijzitten.

Aardwarmte – ook wel geothermie of geothermische warmte genoemd – komt van de kern van de aarde. De kern van de aarde is ongeveer 2.000 tot 12.000 graden Celsius. Die warmte verspreidt zich door de verschillende aardlagen naar de aardkost. Hoe dieper je gaat, hoe warmer het wordt. Vanaf 500 meter diepte is het mogelijk om de warmte naar de oppervlakte te vervoeren. Je moet dus behoorlijk diep de grond in. Warmte uit de aardbodem is een duurzame alternatief voor aardgas en steenkool en het is interessant, omdat het niet afhankelijk is van zon of wind. Het stroomt altijd.

Hoe werkt aardwarmte

Bij het winnen van aardwarmte worden twee gaten geboord en komt er een gesloten buizensysteem. Een van de buizen haalt het water met een temperatuur van ongeveer 70 graden naar boven naar een station. In het station verwarmt het hete water uit de grond. Het warmtenet pompt deze warmte rond om huizen of bijvoorbeeld fabrieken of kassen te verwarmen. Het water dat uit de bodem komt, gaat vervolgens via een tweede buis weer terug de grond in. Het systeem onttrekt daardoor geen water uit de grond.

Een primeur voor Den Haag

Volgens Milieucentraal is aardwarmte in Nederland moeilijk bereikbaar en daardoor kostbaar, maar het is volop in ontwikkeling. We hebben in Nederland nu ongeveer 23 bronnen. Eén bron kan duizenden woningen verwarmen, maar we gebruiken ze nu nog vooral om kassen te verwarmen, maar in Den Haag hebben ze een primeur.

Vanaf begin dit jaar krijgen 1200 huishoudens hun energie uit heet water uit de grond. Op termijn worden dat er misschien zelfs vier- tot vijfduizend. De potentie is groot. Uit onderzoek van Energie Beheer Nederland (EBN) blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse woningen, vooral in grote steden, in de toekomst verwarmd kan worden met warmtenetten.

10.000 huizen en een rum distilleerderij

Ook de ontwikkelaars van het project in Engeland zijn hoopvol. Zij gaan in het komende jaar aardwarmte gebruiken om 10.000 huizen en een lokale rum distilleerderij op een duurzame manier verwarmen.

Zie jij toekomst in aardwarmte? Laat het ons weten in een reactie.

Foto: Geothermal Engineering Ltd

Over de schrijver