Het plan was om een half jaar lang de Pacific Crest Trail te lopen, zoals schrijfster Cheryl Strayed van de verfilmde bestseller Wild. Een half jaar wandelen met je rugzak op, van de Mexicaanse grens tot aan Canada. Floor Ockers (34) had er alles voor opgegeven: haar baan, haar huis en haar relatie van 15 jaar. Maar een paar weken voordat ze zou vertrekken, ging Nederland in de eerste lockdown. En dus werd het wandelen en kanoën door Nederland om vervolgens met de fiets Europa in te trekken. En passant leerde ze ook nog haar nieuwe liefde kennen. HetkanWEL sprak met Floor over haar hang naar avontuur en een onvoorspelbaar leven.

Ontspullen

“De beslissing om alles op te geven, ging bepaald niet over één nacht ijs. Ik lag er jaren wakker van en heb het er eindeloos vaak over gehad, maar ik kwam steeds tot dezelfde conclusie. Het huisje-boompje-beestje leven waarin ik terecht gekomen was, paste niet bij mij. Het mooie jaren dertig huis dat we verbouwd hadden. De drie katten. De liefde van mijn leven met wie ik al 15 jaar samen was. Er knaagde iets. Ik droomde mijn hele leven al van een vrij bestaan à la Lara Croft of Indiana Jones. Mijn vriend deelde die droom niet en dus maakten we het uit.”

“We hebben toen samen in één weekend al mijn spullen weggedaan. Dat ontspullen werkte heel therapeutisch. Je leven wordt er letterlijk zo veel lichter door. Mijn hele hebben en houwen past nu in een paar tassen. Ik heb alles in de auto gegooid en ben toen eerst een paar maanden als nomade in Nederland gaan leven voordat ik in april zou vertrekken naar de Verenigde Staten.”

Pacific Crest Trail

“Ik wilde al een hele tijd de Pacific Crest Trail lopen. Die mooie, ruige natuur. De wilde dieren. Het trok me gewoon. Ik had alles al geregeld: het visum voor een half jaar en een permit om de trail te mogen lopen. Maar een paar weken voordat ik zou vertrekken, kondigde de premier aan dat we in lockdown gingen in verband met het coronavirus. Al mijn plannen vielen toen in duigen. Dat was even slikken en zorgde natuurlijk ook voor momenten van grote twijfel: wat had ik gedaan?! Ik had alles opgegeven en kon nu niet eens weg om mijn grote droom waar te maken.”

Op avontuur in Nederland

“Ik besloot me niet te laten kennen en te kijken wat er wél mogelijk was. Er werd afgeraden om de grens over te steken en dus zocht ik het avontuur in eigen land. Ik heb het Pieterpad gelopen, wild gekampeerd en de IJssel af gekanood, maar het was niet genoeg. Op een dag in mei heb ik al mijn spullen op de fiets geladen en zonder iemand iets te zeggen, ben ik de grens overgestoken naar Duitsland.”

op avontuur

De grens over

“In die tijd droegen ze in daar al mondkapjes en waren de campings (net als de hotels) gesloten. Ik moest me dus noodgedwongen in de bossen verstoppen en wildkamperen, wat daar officieel niet mag. Daarom wilde ik naar Scandinavië: daar mag je wildkamperen en heb je bovendien prachtige natuur. Maar ik had zo’n harde tegenwind die eerste dagen, dat ik letterlijk besloot dat ik met de wind mee wilde leven. En dus gooide ik het stuur letterlijk om en ging ik richting het oosten.”

“Eind september liep ik tegen de eerste grens aan, die gesloten werd. In Hongarije. Toen gingen ook de campings dicht en gingen ze in Oost-Europa al in een lockdown. Ik zag het niet zitten om weer in de bossen te moeten overnachten, terwijl het kouder zou worden en uiteindelijk zelfs zou gaan vriezen. Dus liet ik mijn fiets in Boedapest achter bij mijn nieuwe liefde en pakte ik het vliegtuig naar Sicilië. Toen Italië in lockdown ging, besloot ik naar Athene te vliegen, maar op het moment dat ik daar aan kwam ging ook Griekenland op slot. Je mocht de regio niet verlaten en alleen naar buiten met een sms van de overheid. Er waren zes geldige redenen om naar buiten te gaan.”

Tijdelijk terug in Nederland

“Na drie weken dacht ik: dit is zonde van mijn tijd en van mijn geld. Ik wilde op avontuur, maar zit hier letterlijk opgesloten. Dus besloot ik terug naar Nederland te vliegen en als freelance communicatie adviseur aan de slag te gaan voor GGD GHOR. Zo kan ik mijn steentje bijdragen tot dat de grenzen weer opengaan en ik weer op reis kan. Samen met mijn nieuwe liefde wil ik dan naar de Balkanlanden: hij komt daar vandaan en ik ben er nog niet geweest. En uiteindelijk willen we toch samen naar de Verenigde Staten om te hiken. Of het de Pacific Crest Trail wordt of dat ik zelf mijn route bepaal, weet ik nog niet zeker, maar ik denk het laatste. Tot die tijd leef ik als een nomade in Nederland en zijn we aan het kijken of mijn vriend naar Nederland kan komen, want hij zit nu nog in Boedapest.”

Volg de avonturen van Floor op haar site Adventure Virgin of volg haar YouTube kanaal. Lees ook het verhaal van Ashley en Kees, die samen met hun kind hun droomleven leven in een camperbus.

Zou jij alles kunnen opgeven om op deze manier, zonder plan of bestemming, op avontuur te gaan? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.