Als je huis geschikt is voor een warmtepomp, kun je het op een hele duurzame manier verwarmen. In dit blog leggen we je uit hoe een warmtepomp werkt, hoe je weet of jouw huis er geschikt voor is en wat de voordelen van een warmtepomp zijn.

Hoe werkt een warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt kou aan de omgeving. Met een compressor en een condensor zet de warmtepomp gas om in vloeistof, die kan worden verwarmd. Deze warmte wordt vervolgens afgeleverd aan de woning en kan worden gebruikt om het huis te verwarmen via de radiatoren, het warme water en de vloerverwarming. Dit proces is circulair en wordt telkens herhaald.

Een warmtepomp kan ook koelen

Veel warmtepompen kunnen – door het werkingsprincipe om te draaien – je huis ook koelen. Er zijn twee manieren voor: actief en passief. Bij passief koelen maakt de circulatiepomp in het systeem gebruik van de kou die in de bodem of waterbron zit. Actief koelen laat zich vergelijken met airconditioning. In dit geval wordt warme lucht omgezet in koud water. Dat gebeurt met behulp van de compressor in het systeem.

Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp

Voordat je beslist over de aanschaf van een warmtepomp, wil je weten hoe je huis geïsoleerd is. De warmte moet namelijk niet via het dak, de vloer, of de ramen je huis net zo snel verlaten, als het binnenkomt. Met een nieuwbouwwoning zit je goed, maar oudere huizen (vooral van voor 1992) vragen soms nog om wat extra werk. Ook de radiatoren zijn belangrijk. Vloerverwarming en lage-temperatuur radiatoren zijn het meest geschikt. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoeveel warmte en water je gebruikt en of er ruimte voor de pomp en het buffervat aanwezig is.

5 voordelen van een warmtepomp  

Tenslotte zetten we nog een aantal voordelen van een warmtepomp voor je op een rij.

  1. Een warmtepomp is een schoon, milieuvriendelijk alternatief voor stoken op gas of elektriciteit. Bij Zerogas vind je hier meer informatie over.
  2. Met een warmtepomp kun je besparen op je verwarmingskosten.
  3. De warmtepomp zorgt voor een comfortabele binnen temperatuur. Het systeem verwarmt in de winter en koelt in de zomer.
  4. Je kunt gebruik maken van de ISDE-subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. De subsidie is niet voor elk soort pomp hetzelfde.
  5. In combinatie met zonne-energie is het mogelijk om je huis helemaal energie neutraal te verwarmen.

Hoe denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Laat het ons weten.