Nederland loopt aan kop in Europa als het om Tiny Houses gaat. Nergens is er zo’n sterk georganiseerde groep pioniers en nergens zijn er al zoveel Tiny House woonprojecten als hier in ons kleine landje,’ schreef Marjolein in het Klein laatst nog op LinkedIn. Dat blijkt ook maar weer eens met dit initiatief. In Sprang-Capelle (gemeente Waalwijk) heeft woningcorporatie Casade een braakliggend terrein beschikbaar gesteld voor tiny wonen. Dit voorjaar wordt gestart met de bouw van vijftien microwoningen. 

Tiny wonen

De woningcorporatie heeft zich bij dit project laten inspireren door Minitopia in Den Bosch, zij het dat er iets meer eenheid komt in de woningen. Daar waar de bewoners in Minitopia volledig de vrije hand kregen in het ontwerpen van hun woningen, is er hier iets meer regie. Zo krijgen de mini huizen een rustige buitenkant, zodat er iets meer eenheid in het wijkje ontstaat. Maar daarnaast mochten de bewoners zoveel mogelijk zelf bepalen.

De microwoningen krijgen een oppervlakte van maximaal 50 m2. Daarmee zijn ze iets groter dan een gemiddeld tiny house. Net als in Minitopia blijven de auto’s aan het begin van het wijkje staan op een parkeerterrein. Een paar onverharde weggetjes leiden vervolgens naar de verschillende woningen. De bouw begint dit voorjaar en als het een beetje mee zit, zitten de bewoners al dit jaar in hun tiny house.

tiny wonen

Enorme belangstelling

De belangstelling voor de woningen was groot. Toen Casade eind 2019 op zoek ging naar bewoners reageerden er maar liefst 400 mensen. Uiteindelijk is de corporatie met een selectie van 25 potentiële bewoners aan de slag gegaan om de plannen verder uit te werken. Net als bij Minitopia in Den Bosch en Tiny Oevers in Roosendaal was ook hier het creatieve bureau ReZone betrokken. Zij hebben de ambitie om veel meer van dit soort woonprojecten in Brabant en zelfs heel Nederland te realiseren.

Microwoningen

Dit nieuwe wijkje is trouwens niet het enige tiny wonen project van Waalwijk. Vorig jaar werden er vier smalle, hoge microwoningen van 50 m2 gerealiseerd. Hier gaat het om koopwoningen, die binnen een week verkocht waren. De 27-jarige Mathijs Snoeren trok in oktober in zijn woning en heeft ‘plek zat’, zo staat te lezen in het Brabants Dagblad. “Iedereen heeft hier zo zijn eigen indeling en inrichting”, zegt hij in de krant. “Zo heb ik bijvoorbeeld een vrij groot keukenblok. Bovendien zit er in mijn huis een kleine zolderruimte.” Hij denkt dat de interesse naar dit soort microwoningen alleen maar zal groeien, omdat de vraag naar betaalbare woningen voor starters groot is.

Wat denk jij: zal de vraag naar tiny wonen toenemen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Foto’s: ReZone