Grote schoonmaak: waar moet je met je overbodige spullen heen?

Zodra de zon gaat schijnen en de dagen langer en warmer worden, krijg ik de onbedwingbare neiging om op te ruimen. En dan heb ik het niet over de ramen open zetten en een extra keer dweilen, maar over ruimte maken door te ontspullen. Laatjes en kastjes gaan open, de boekenkast wordt uitgekamd en mijn kledingcollectie wordt nog eens kritisch onder de loep genomen. Maar waar laat je al die overbodige spullen? Want de afvalberg is al groot genoeg en de kringloopwinkels barsten zo langzamerhand uit hun voegen…

Spullen en kleding

De vrijmarkt op Koningsdag was natuurlijk bij uitstek dé plek om al je overbodige spullen uit te stallen en te verkopen. Maar we weten het: voor het tweede jaar op rij moeten we het doen met de digitale vrijmarkt.

  • Zo is er de VrijMarktplaats waarbij je een foto maakt van je kleedje met spullen en een omschrijving geeft met de prijzen erbij. Als er iets verkocht is, maak je een nieuwe foto van je kleedje. Vind je dat te veel gedoe? Dan kan je natuurlijk ook ‘gewoon’ je spullen los verkopen via Marktplaats of je kleding via de populaire app Vinted of Next Closet, waar je terecht kan voor tweedehands designermerken.
  • Is je kleding te oud en versleten? Gooi het dan vooral in een gesloten zak in een kledingcontainer, want dan wordt het in ieder geval nog gerecycled tot stofdoek of gebruikt als vulling voor autostoelen bijvoorbeeld.
  • Weggeven kan natuurlijk. Zo kan je overtollige boeken en gelezen tijdschriften in een minibibliotheek bij jou in de buurt leggen. Online gratis aanbieden kan natuurlijk ook via Marktplaats, Gratisaftehalen of op een Facebookgroep voor jouw buurt of jouw stad (dan weet je zeker dat het bij jou in de buurt is: dat scheelt weer kilometers en dus CO2-uitstoot). Er zijn ook steeds vaker ‘weggeefwinkeltjes’ op straat te vinden, waar spullen gratis worden aangeboden voor de gelukkige vinder. Of je maakt gebruik van een app als Peerby om je spullen aan te bieden bij de buren of te ruilen. Dat kan leuk zijn bij boeken bijvoorbeeld.

Overbodige Spullen

Electronica

We hebben schrikbarend veel oude telefoons, i-pods, game-apparatuur, laptops en andere elektrische apparaten in onze kast liggen. En dat is zonde, van de ruimte natuurlijk, maar ook van de kostbare grondstoffen die erin zitten. In oude mobieltjes, waarvan er naar schatting zo’n 3 miljoen ongebruikt ergens thuis liggen, zitten veertig verschillende mineralen zoals kobalt, goud, zilver en platina. Volgens WeCycle levert driekwart van de Nederlanders z’n oude telefoon níet in voor recycling en dat terwijl er verschillende opties zijn.

  • Repareren is (net als bij kleding) een goede optie. Soms is een onderdeel stuk, dat makkelijk te vervangen is. Weet je niet precies wat er stuk is, dan kan je ook altijd langs bij één van de repaircafé’s om je apparaat te laten maken of je maakt gebruik van Monteur op Afstand. Die helpt je met behulp van videobellen met de reparatie van witgoed. Je kan natuurlijk ook op YouTube of via IFixIt op zoek naar een video met reparatie-uitleg.
  • Zo kan je je oude apparaat inleveren als je een nieuwe koopt. Deze oud-voor-nieuw-regeling geldt in principe voor alle apparaten: groot en klein. Ook als je geen nieuwe koopt, kan je bij sommige winkels terecht om je oude apparaat in te leveren, mits deze niet langer, dikker of breder is dan 25 cm. Je kan ze ook zelf naar de Milieustraat brengen.
  • Verkopen via Marktplaats of reBuy is ook een goede optie. Die laatste is Europa’s marktleider voor refurbished Ze kopen gebruikte apparaten op, renoveren en reinigen ze en verkopen ze door.
  • Je kan ook kiezen voor één van de e-waste inzamelpunten van WeCycle. Meestal vind je die bij je plaatselijke supermarkt of bouwmarkt. Check op de site even waar ze in jouw buurt zitten en wat je daar kan inleveren, want dat verschilt per locatie. Zo kan je niet overal terecht met grote apparaten. Als je je een oude telefoon, tablet of laptop wegdoet, is het trouwens wel handig om alle gegevens te wissen. Hier vind je een handig stappenplan voor telefoon of tablet. Hier lees je hoe je de harde schijf van je laptop kan wissen.

Overbodige Spullen

Snoeren en kabels

Als je niet oplet, verzamel je een wirwar van snoeren en kabels in huis voor ‘je weet maar nooit’. Maar als je ze nodig hebt, kan je ze vaak niet vinden of blijken ze niet geschikt. Waar moet je heen met die oude bedrading?

  • Je adapters, computermuizen, usb-kabels, verlengsnoeren etc. worden gezien als ‘kleine apparaten’ en kan je inleveren bij de meeste E-waste stations van WeCycle. Die vind je bij de meeste supermarkten en bouwcentra (zie hierboven). Je kan ze ook inleveren bij de Milieustraat. Op deze manier worden kunststof en koper gescheiden en gerecycled.

Plastic opbergbakjes, zoals tupperware

Zijn de bakjes nog in goede doen, maar heb je er gewoon te veel van en vallen ze onder de categorie overbodige spullen? Geef ze dan weg via de hierboven genoemde kanalen (vrienden, peerby, marktplaats, de weggeefwinkel, de plaatselijke facebookgroep etc). Is het tijd om ze weg te gooien? Gooi ze dan vooral níet bij het plastic afval (waar je wél lege shampooflessen en verpakkingen in gooit), maar gooi ze bij het restafval. Dat geldt ook voor plastic voorwerpen zoals een zwembadje of een kapotte tuinstoel. Zijn ze te groot voor de prullenbak of de container? Breng ze dan naar de Milieustraat, zodat ze gerecycled kunnen worden.

Overbodige Spullen

Oude brillen

Het recyclen van een bril is lastig. Het glas kan gerecycled worden, maar het montuur bestaat vaak uit verschillende materialen. Gescheiden weggooien is daarom lastig, maar je kunt je oude bril vaak wel bij je opticien inleveren. Veel opticiens werken samen met non-profit organisaties, die de brillen opknappen en leveren aan mensen die er een nodig hebben. Daarnaast komen er ook steeds meer duurzame brillenmerken op de markt. Lenzen horen trouwens bij het plastic afval. Spoel ze dus niet door de wc, want dan komen ze in de vorm van microplastics uiteindelijk weer in het gefilterde, schone water terecht.

Weet je niet zeker waar je heen moet met je overbodige spullen? Check dan de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. Heb je zelf nog aanvullende tips? Laat het ons dan vooral weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver