Deze snoepverpakking lijkt op plastic, maar kun je eten

Deze snoepverpakking lijkt op plastic, maar kun je eten

Het is de grote ergernis van velen; snoeppapiertjes in de natuur. De helft van het zwerfafval op straat, bestaat namelijk uit verpakkingsmateriaal, waaronder snoeppapiertjes. Tijd om daar iets aan te doen, dacht de Duitse Anne Lamp. Zij ontwikkelde een eetbare snoepverpakking, die lijkt op plastic.

Foto: Traceless

Zelf word ik echt gek van snoepverpakkingen. Met Pasen – en de dagen daarna – vond ik door het hele huis heen wikkels van paaseieren. In de bedden van mijn kinderen, in de wasmachine, in de zakken van broeken en jassen en op andere verrassende plekken. Mopperend ruimde ik ze op, maar zij wisten natuurlijk niet hoe die wikkels daar waren beland. Toen ik een opmerking maakte over zwerfafval reageerden ze heel beledigd. Buiten zouden ze natuurlijk nooit papiertjes laten rondslingeren. Dat was slecht voor het milieu en voor de dieren. Dat stelde me een klein beetje gerust.

Snoeppapiertjes op straat

Volgens Milieucentraal gooien jongeren vaker wat op straat dan ouderen. En mannen vaker dan vrouwen, maar vaak is het onbewust en slordig gedrag. Denk bijvoorbeeld aan snoepjes die per stuk verpakt zijn. Als je het snoepje eet, stop je de verpakking terug in je jaszak. Haal je dan iets anders uit je zak, dan kan de verpakking per ongeluk op de grond vallen. Het gaat dus niet met opzet, maar helaas wordt dit soort afval zelden gerecycled.

Verpakking van waspapier

Dit gebeurde ook met Anta flu, dat hierdoor boven aan de lijst met vervuilers stond. Tot ‘zwerfinator’ Dirk Groot op een dag met een grote vuilniszak vol plastic wikkels in het kantoor van de directeur stond. Toen vonden ze het echt tijd voor actie. De oplossing die ze bedachten, was een wikkel van waspapier. Dit is plantaardig en biologisch abreekbaar. En een stukje zwaarder dan plastic waardoor het minder snel uit je jaszak valt. Ze onderzochten ook cellulose en bioplastic, maar die waren niet geschikt. Cellulose was te duur en bioplastic kraakte te veel. Waspapier was de oplossing en ze wonnen er ook nog de product van het jaar verkiezing mee.

Eetbare snoepverpakking

De Duitse Anne Lamp bedacht iets bijzonders, waar ze een prijs mee won. Ze bedacht een alternatief voor plastic snoeppapiertjes, dat je op de composthoop kunt gooien, maar ook kunt opeten. Anne Lamp ontwikkelde een manier om reststromen uit de landbouw om te zetten naar verschillende soorten plastic, die veilig genoeg zijn om voor etenswaren te gebruiken. De productie van dit plastic kost veel minder energie en de prijs moet vergelijkbaar met regulier plastic zijn.

Het bedrijf van Lamp heet Traceless. Zo kan ze haar idee op de markt brengen en er kloppen al potentiele klanten bij haar aan de deur, die allemaal een duurzaam alternatief zoeken voor plastic en voor ‘single use plastics’, zoals rietjes. We hopen dat ze er snel in slaagt om snoepfabrikanten te overtuigen om met haar product aan de slag te gaan.

Heb jij nog andere voorbeelden van bedrijven, die hun producten met alternatieven voor plastic verpakken?

Doe mee met het plastic dieet 

In het kader van ons plastic dieet, geeft Elisah Pals dinsdag 11 mei om 20.00 uur een online masterclass bij hetkanWEL over het minimaliseren van je afval en de principes van een zero waste lifestyle. Je kan je hier inschrijven voor haar workshop.

En je kan je hier inschrijven als je samen met ons op plastic dieet wilt gaan en een maand lang elke week onze speciale nieuwsbrief over plasticvrij leven wilt ontvangen. Samen met Dille & Kamille testen we ook diverse producten voor thuis en onderweg en in een besloten Facebook groep wisselen we ervaringen uit.

Vul je de enquete in over je plastic gebruik, dan maak je kans op een tegoedbon van 25 euro te besteden bij Dille & Kamille. De nieuwsbrief stopt begin juni automatisch.

Over de schrijver

Asceline Groot

Asceline Groot is partner bij hetkanWEL. Ze is co-auteur van 'hetkanWEL. Voor een groener, eerlijker en leuker leven', auteur van het boek ‘Het Nieuwe Groen’ en co-auteur van ‘Dromen voor Altijd’ en ze heeft een PhD aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Asceline onderzoekt hoe start-up social enterprises hun duurzame ideeën ontwikkelen tot een bedrijf. Daarnaast helpt ze dit soort organisaties in de praktijk. Bij hetkanWEL onderhoudt ze onder meer de contacten met (potentiële) partners.

1 reactie

  1. Avatar

    Als ik de enquete aanklik, gaat die niet open.
    Verder: hoe kom ik aan dat plasticachtige snoeppapier? Ben zeer geinteresseerd.

    Antwoord

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe je mee?

e-book Anders Wonen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Krijg wekelijks een overzicht van onze nieuwste blogs in je inbox.

Na inschrijving ontvang je een bevestigingslink in je mailbox.
Klik op de link om de inschrijving te bevestigen!

Laat je inspireren

e-book Anders Wonen

Doneer aan hetkanWEL

Om hetkanWEL draaiende te houden hebben wij wel wat hulp nodig, dit kan door middel van een donatie aan onze stichting.

Poll

Neem jij je eigen verpakkingen mee als je boodschappen gaat doen?

Resultaten eerdere polls

Doe je mee?

e-book Anders Wonen

Workshop Leven zonder Plastic

e-book Anders Wonen