Deze Amerikaanse is op weg om een haarspeld te ruilen voor een huis

Dit soort verhalen klinken altijd te mooi om waar te zijn, zeker in een tijd waarin woningnood hoogtij viert. Toch is de Amerikaanse Demi Skipper (29) een aardig eind op weg om een haarspeld voor een woning in te ruilen. En dat in San Francisco, één van de duurste Amerikaanse steden om in te wonen. Ze is inmiddels ruim een jaar bezig en heeft onderweg miljoenen volgers weten te verzamelen op haar Social mediakanalen. 

De rode paperclip

Laten we beginnen bij het begin, want helemaal nieuw is het idee om iets kleins in te ruilen voor iets groots en waardvols natuurlijk niet. In 2005 wist de 25-jarige Canadees Kyle MacDonals wereldwijd de aandacht te trekken toen hij in 14 ruilbeurten een rode paperclip wist in te wisselen voor een huis. Zijn TED talk en boek vormden dan ook dé inspiratie voor Demi Skipper om iets soortgelijks te doen. In plaats van een paperclip koos zij voor een haarspeld als startpunt voor haar ruilmissie.

Drie tractors uit 1940

Zoals gezegd zijn we inmiddels ruim een jaar verder. Op haar TikTok account Trade Me Project is te zien dat Skipper’s laatste ruil haar één van de weinige celebrity cards van de fast-food restaurantketen Chipotle opleverde. Een ruil, die overigens op het nodige commentaar kon rekenen, omdat ze daarvoor maar liefste drie vintage tractors moest inleveren. Skipper voelde zich dan ook genoodzaakt om het één en ander uit te leggen aan haar fans: “Met zo’n kaart kan je een jaar lang onbeperkt eten en heb je recht op een gecaterde maaltijd voor 50 personen. Daarmee kan je bijvoorbeeld elke dag 5 Burrito’s, chips & guacemole halen voor de daklozen of voor wie er dan ook maar behoefte aan heeft op dat moment. En hoewel de tractors in prima conditie zijn, zijn ze wel oud, namelijk uit 1940.”

@trademeproject

My biggest trade yet with @chipotle 🎉 #trademeproject #Chipotle #ChipotlePartner

♬ Neon Bass (60) – Tangelene Bolton

Het ruilen van een haarspeld

De Amerikaanse heeft een aantal simpele regels voor haar Trade Me Project opgesteld. Zo mag er geen geld geruild worden, niks gekocht worden en mag ze niets ruilen met mensen die ze kent. De haarspeld ruilde ze in voor een paar oorbellen. Die gingen vervolgens weer voor een paar margarita glazen, die ze inruilde voor een stofzuiger. Dat werd een snowboard, die een Apple tv opleverde die vervolgens weer werden ingewisseld voor een Bose koptelefoon. Dit leverde een oude MacBook Air op, een camera met lenzen en een paar collector sneakers enzovoort en zo verder.

Soms zit het mee, soms zit het tegen

Er zitten toch ook een paar mislukte ruilbeurten tussen. Zo ruilde ze een iPhone 11 Max in voor een camper, die kapot ging, waardoor ze weer een paar stappen terug moest doen. Later ruilde ze een Mini Cooper in voor een diamanten ketting, die maar een tiende waard was was van wat ze dacht dat hij waard zou zijn. “Dat brak mijn hart echt,” zegt ze tegen The Guardian. “Ik had iets ter waarde van $8.000 geruild voor iets ter waarde van $2.000.” Ook hier moest ze dus weer een paar stappen terug in haar ruilproces.

Tiny cabin ruilen

Op de vraag wat haar moeilijkste ruil tot nu toe is, vertelt ze aan Treehugger dat dit de tiny cabin was. “Dit was echt een uniek item, wat in wezen een één kamer hutje op wielen moest voorstellen, maar mensen vonden het moeilijk om zich daar een voorstelling bij te maken en te bedenken wat ze ermee konden. Uiteindelijk heb ik het weten te ruilen met een stel dat er een persoonlijke buitenbar van wilde maken, wat ik behoorlijk inventief vond in deze COVID-tijd.” De tiny cabin leverde haar uiteindelijk een Honda CR-V met 160.930 kilometer op de meter.

@trademeproject

Trading a Bobby pin until I get a house – Part 28 #trademeproject #fyp #trade

♬ Blinding Lights – The Weeknd

Trade Me Project

Omdat Skipper zoveel volgers op TikTok en Insta heeft, krijgt ze dagelijks meer dan duizend berichten van mensen die iets met haar willen ruilen. “Mensen zijn nu veel meer bereid om producten te ruilen of te recyclen dan in 2005 toen Kyle MacDonald zijn ruilproject deed,” zegt Skipper hierover tegen Treehugger. Skipper hoopt aan het einde van de zomer een huis te hebben.

Het is interessant om te zien wat een ruilsysteem in plaats van een geldsysteem kan opleveren. Daar waar we onder normale omstandigheden jaren moeten werken en sparen en lenen om een huis te kunnen kopen, komt Skipper dus misschien wel aan een huis door te ruilen. Wat overigens niet betekent dat ze niet ‘werkt’, want ze is zo’n 12 uur per dag bezig met haar Trade Me Project.

Foto: Demi Skipper / Instagram

Wat vind jij van dit ruilproject van Skipper? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten in de comments. Denk je dat ze het gaat halen om via ruilen  uiteindelijk aan een huis in San Francisco te komen? 

Lees ook het verhaal van de Nederlandse Petra en Robbert, die volgens de principes van een geefeconomie leven. 

https://www.youtube.com/watch?v=m27PZxIZQJg

 

Over de schrijver

1 gedachte over “Deze Amerikaanse is op weg om een haarspeld te ruilen voor een huis”

  1. Ze is succesvoller dan ik met mijn ruilproject van WakaWaka tot Bora Bora. Dat liep een hele tijd erg goed maar 3 jaar geleden stokte het. Toch hoop ik het binnenkort af te ronden maar ik kan nu al verklappen dat ik Bora bora niet ga halen. Wat dan wel? dat lees je binnenkort op http://www.vakantaseren.nl

Reacties zijn gesloten.