7 dingen die je met havermout kan doen (behalve het opeten)

Havermout is al jaren aan een opmars bezig als populair gerecht aan de ontbijttafel. En terecht. Havermout is rijk aan magnesium, ijzer, zink en antioxidanten. Bovendien zit het bomvol vezels, die ervoor zorgen dat je langer verzadigd bent. Dat kan helpen als je van die overtollige coronakilo’s af wil. Daarnaast heeft het een positief effect op de bloedsuikerspiegel en helpt het om het LDL-cholesterolgehalte te verlagen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt. Kortom, dit graan -wat al duizenden jaren gegeten wordt- is een klein wondermiddel. En het mooie is: je kan veel meer met havermout dan het alleen eten. We zetten 7 opties voor je op een rij. 

1. Een verkoelend havermout bad als aftersun

Naar verluid vermindert havermout ontstekingen die door zonnebrand worden veroorzaakt. Daarbij vermindert het ook de jeuk die je krijgt als de verbrande huid begint te genezen. Hiervoor moet je ongeveer twee kopjes havermout tot fijn poeder malen in een keukenmachine om het daarna te mengen met koel (niet koud, maar zeker ook niet warm) badwater. Ga 15 tot 20 minuten in het verkoelende water liggen en dep jezelf daarna zachtjes droog.  Sommige mensen voegen trouwens ook nog 1 kopje volle melk en 1 eetlepel honing toe aan het havermoutbad. Of een druppeltje etherische olie voor wat extra ontspanning en een fijne geur.

2. Een natuurlijk middel tegen acne

Sowieso wordt van havermout gezegd dat het wonderen verricht voor je huid. Het schijnt niet alleen zonnebrand te verlichten, maar ook andere huidirritaties (zoals jeuk of uitslag) én het schijnt de poriën te verkleinen. Zo zweren mensen bij havermout als natuurlijk middel tegen acne. Maak hiervoor simpelweg wat havermoutpap met water, laat het iets afkoelen en smeer het lauwe mengsel op de acne. Laat het een paar minuten intrekken en spoel het daarna af.

3. Een kalmerend gezichtsmasker

Ook als je geen klachten of irritaties hebt, kan een havermoutmasker fijn zijn voor de huid. Het zit niet voor niets in veel cosmeticaproducten verwerkt. Om zelf een masker te maken, meng je ongeveer 2 eetlepels fijn gemalen havermout met 1 theelepel baking soda en een heel klein beetje water (het moet niet te dun worden, maar echt een pasta blijven). Smeer dit op je schoongemaakte gezicht en laat ongeveer 5 tot 10 minuten intrekken. Spoel eraf met koel of lauw water en je hebt een zijdezachte huid.

4. Ideaal als droogshampoo

Ook droogshampoo kan je heel makkelijk thuis klaarmaken, bijvoorbeeld met (je raad het al) havermout. Hiervoor maal je drie eetlepels havermout fijn. Voeg hier een theelepeltje baking soda aan toe (en eventueel wat cacao voor de donkerharigen onder ons, want dan zie je het minder goed). Masseer een beetje van het mengsel in bij je haarwortels en borstel het vervolgens goed door je haar.

5. Een anti-roos haarmasker

Als je last hebt van een jeukende, geïrriteerde hoofdhuis en roos is havermout een goede basis voor een DIY haarmasker. Meng hiervoor een kopje havermout met twee eetlepels honing en twee eetlepels amandelolie. Als je dat laatste niet in huis hebt, werkt olijfolie of kokosolie ook. Laat het heel even staan voordat je het bij de haarwortels op je huid smeert. Laat zo’n 20 tot 25 minuten intrekken en was daarna je haar met een milde natuurlijke shampoo.

6. Een zachte havermout scrub

Als je op zoek bent naar een zachte scrub is havermout ook je beste vriend. Meng drie theelepels havermout met een theelepel honing. Breng het mengsel in ronddraaiende bewegingen aan op je gezicht en laat een kwartier intrekken. Spoel af met warm water. Je kunt deze scrub ook voor je lichaam gebruiken, verdrievoudig dan de ingrediënten.

7. Een ontspannend voetenbad met havermout

Na het lopen van die dagelijkse 10.000 stappen om een beetje in beweging te blijven, zijn je voeten soms gewoon moe. Laat dan een teiltje of bak vollopen met water en voeg hier een hand fijngemalen havermout aan toe. Eventueel kan je ook nog wat druppels etherische olie toevoegen voor de geur of de ontspannende werking. Klaar? Scrub je voeten dan nog even met bovengenoemde havermoutscrub en je voeten voelen als herboren. Klaar voor de volgende 10.000 stappen.

Lees ook wat je allemaal met lijnzaad kan doen. Wist je bijvoorbeeld dat je daar haargel van kan maken?

Over de schrijver

4 gedachten over “7 dingen die je met havermout kan doen (behalve het opeten)”

  1. Hey hey,
    Leuke ideeën maar het gebruiken van baking soda is niet echt vriendelijk voor huid en haar. Vooral niet als je het zolang laat zitten als bij een droogshampoo. Het heeft vaak droogheid en schilferigheid. Misschien is het goed om daar even wat dieper in te duiken of even te testen.

  2. Beste het paneel
    Ik begrijp de bedoelingen
    Maar het is wel stuitend gedrag om dure voedsel voor zulke toepassingen te misbruiken, je brengt ook sommige mensen om hun neus er mee te verbleken.

    Mvg Jamal

  3. als je ‘doe dit tegen krassen op je auto’ aanklikt, kom je volgens mij op een onbetrouwbare site. je kunt niet eens met Ideal betalen en er worden allerlei gebruikers met naam genoemd.
    ik heb de doekjes niet durven kopen.

    1. Beste Cathrien, ik denk dat dit over een advertentie onder de blogs ging? Deze advertenties worden door google geselecteerd op basis van je zoekgedrag en de blog waar je op dat moment bent. Hier hebben we helaas niet altijd evenveel invloed in. Maar altijd goed om je ‘gutfeeling’ te vertrouwen en bij twijfel niet te kopen, zeker als je niet met ideal kan betalen (want dat is tegenwoordig vrij standaard).

Reacties zijn gesloten.