Het wordt geen makkelijke fietstocht, zeker de eerste maanden niet. Robin Aanstoot vertrekt 20 juli om met zijn surfplank achterop in een half jaar tijd van Bodø in het noorden van Noorwegen naar Faro in het zuiden van Portugal te fietsen. Doel is aandacht vragen voor de plastic vervuiling langs de Europese kustlijn. Onderweg maakt hij een documentaire over de verschillende initiatieven die iets tegen al dat plastic doen. “Ik ben op zoek naar de positieve boodschap en wil juist laten zien wat er wél gebeurt,” zegt Robin. Kijk, daar houden we van bij hetkanWEL.

De fietstocht

Ik heb de digitale kaart er even bij gepakt, want eerlijk gezegd weet ik niet precies waar Bodø ligt. Het ligt in het Noorden en is -net als de hele Noorse kust- omgeven door eilanden, fjorden en bergen. “Dat gaat niet makkelijk worden,” stelt Robin vast. “Zeker niet met die surfplank achterop. En dan te bedenken dat je in Noorwegen eigenlijk helemaal niet kan surfen, omdat de goede golven er -net als in Nederland- vooral in de winter zijn. Datzelfde geldt voor Zweden, Denenmarken en Duitsland.” De vraag is dan ook waarom hij dat surfboard in ‘s hemelsnaam meeneemt als hij het op het eerste deel van zijn reis 100% zeker niet gaat gebruiken?

Het surfboard

“Dat vragen mijn vrienden zich ook af!” zegt Robin lachend. “Maar als ik het eerste deel van de tocht zonder surfplank doe, klopt het beeld in de documentaire niet meer.” Na Scandinavië en Nederland vervolgt hij zijn tocht naar België en Frankrijk waar hij oversteekt naar Engeland om daar de zuidkust mee te pakken. “Toen ik afgestudeerd was in milieuwetenschappen wilde ik heel graag een keer heel erg ver fietsen. En omdat ik ook een surf fanaat ben, wilde ik die twee graag combineren.”

Plastic vervuiling

“De surfcultuur matcht goed met de strijd tegen plastic vervuiling,” stelt Robin. Denk aan het Britse Surfers against sewage en de Nederlandse Plastic Soup Surfer Merijn Tinga, die hij beiden graag wil spreken tijdens zijn reis. Naast een zelfgemaakte fiets en surfkar (jawel!) gaat er ook een lading aan apparatuur mee om de reis te filmen. Van een drone tot een GoPro en een gewone camera. “Er is veel aandacht voor het plasticprobleem, maar er zijn veel kleine organisaties die zich inzetten en dat blijft vaak onder de radar. Die wilde ik in beeld brengen. Ten eerste omdat het interessant is en ten tweede omdat ik een positieve boodschap wilde brengen.”

Overnachten

Onderweg wil Robin zo veel mogelijk wildkamperen in zijn tentje (die gaat dus ook nog mee). “In Scandinavië mag dat, maar daarna wordt het misschien lastiger en zal ik ook wel eens op campings slapen. Of via Warm Showers, dat is een soort couch surfing voor fietsvakanties. Het is een leuke manier om andere fietsers te spreken.” Zijn vriendin fietst zo’n tien dagen mee in Noorwegen en hij ziet haar natuurlijk als hij weer in Nederland is. “Maar daarna zullen we het drie maanden zonder elkaar moeten doen.” Robin streeft ernaar om met oud en nieuw weer terug te zijn. “Dan doe ik het redelijk rustig aan. Ik denk dat ik maximaal 80 kilometer per dag fiets, over verharde wegen vanwege die surfkar. Onderweg ruim ik elke dag een vuilniszak aan zwerfafval op, tenzij ik niks vind natuurlijk, dat zou geweldig zijn! Ik verwacht dat er in het noorden minder ligt dan in het zuiden.”

Je kan de avonturen van Robin op zijn fietstocht van 10.000 kilometer volgen op zijn Instagram: re.cycle.surf De documentaire over alle initiatieven die iets doen aan plastic vervuiling maakt hij af als hij weer thuis is.