Tweedehands kleding is aan een niet te stoppen opmars bezig. We ruilen onze afdankertjes in swap shops of via de ketting kledingruil in de buurt. Verkopen items die we niet meer dragen via apps als Vinted. En zoeken naar designer collector’s items op sites als The Next Closet. In een jaar waarin winkels het vaak moeilijk hadden in verband met corona, groeide het aantal tweedehands kledingwinkels in Nederland in 2020 met maar liefst 7%. Tweedehands shoppen lijkt hét betaalbare alternatief voor fast fashion te zijn, maar is tweedehands kleding altijd de meest duurzame keuze? We zoeken het uit.

Tweedehands kledingmarkt

Wereldwijd is de omzet van tweedehandskleding met 220% gegroeid in de periode 2012-2018. De helft van de Nederlanders koopt wel eens tweedehands kleding. Met name bij millennials en generatie Z groeit de vraag. En dus springen ook grote merken en retailers tegenwoordig op de tweedehands trein door een speciale hoek in te richten voor gecureerde afdankertjes die nog prima te dragen zijn. Had tweedehands kleding vroeger nog een beetje een armoedig, stoffig of excentriek imago, tegenwoordig is dat imago hip en vooral duurzaam.

Waarom is tweedehands kleding duurzaam?

Dat er van alles mis is met de kledingindustrie weten we. Met het kopen van tweedehands kleding bespaar je heel wat grondstoffen, water, chemicaliën en CO2-uitstoot die bij het maken van nieuwe kleding komt kijken. Bovendien verleng je de levensduur van kleding, die anders op de groeiende afvalberg gegooid zou worden. Tweedehands kleding is daarmee een betaalbaar, duurzaam alternatief dat goed kan concurreren met de goedkope fast fashionmarkt, terwijl je tegelijkertijd zeker weet dat je unieke stukken kan vinden die niemand anders heeft. Zo kan je je eigen stijl ontwikkelen en een statement maken met je kleding.

Wat zijn dan de nadelen van tweedehands shoppen?

Toch kleven er ook nadelen aan het kopen van tweedehands kleding. Ten eerste, omdat het soms zo goedkoop is dat het alsnog aanzet tot het gedachteloos verzamelen van kleding die ongebruikt of amper gedragen onderin de kast eindigt. Het is dus niet per se een goede manier om te ‘consuminderen’. Werp één blik op de tweedehands verkoopapps en je ziet bergen ‘miskopen’ voorbijkomen. Soms met het prijskaartje er nog aan van diezelfde fast fashionketens waar je met je tweedehands kledingkeuze nou juist een vuist tegen probeert te maken.

Duurzame merken

“Het is goed dat kleding een tweede leven krijgt, maar tweedehandskleding doet niets tegen de wanpraktijken in sweatshops,” zei André Nijhof, hoogleraar sustainable business aan de Nyenrode Business Universiteit laatst nog in Trouw. En daar heeft hij een punt. Wie doen daar dan wel wat tegen? Duurzame merken, die daardoor ook vaak wat duurder zijn. Simpelweg omdat zij de ‘echte prijs’ rekenen voor kleding die onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt is en waarbij de werkers een normaal, leefbaar loon krijgen. Geen sweatshops dus.

Maar er is nog een andere reden om ervoor te kiezen om je geld te investeren in duurzame merken. Het zijn namelijk deze merken die het ontwikkelen van duurzame materialen mogelijk maken. Van gerecyclede stoffen die sterk genoeg zijn tot aan biologische verf die niet meteen vervaagt na één of twee keer wassen. En van vegan leer dat niet gemaakt is van aardolie (plastic) tot aan lokaal geproduceerde kleding dat niet drie keer de hele wereld over hoeft te reizen voordat het in jouw garderobe eindigt. Deze duurzame ontwikkelingen kan je steunen door jouw geld te besteden aan hun producten. Koop je geen kleding meer van deze duurzame merken dan houden ze op te bestaan en zitten we (weer) vast aan de grote fast fashionketens (die hun hoofd waarschijnlijk wel boven water houden).

Gelukkig zijn er op de tweedehands markt ook steeds meer duurzame merken te vinden. Er zijn ook steeds meer duurzame modelabels die hun eigen kleding terugnemen als ze stuk zijn of als je erop uitgekeken bent. Mud Jeans is hier misschien wel het meest bekende voorbeeld van.

Conclusie

Is tweedehands shoppen dan slecht? Nee, zoals hierboven genoemd heeft het grote voordelen. Ons advies?

  • Ga ook bij het tweedehands shoppen vooral voor de duurzame merken en laat de fast fashionstukken zoveel mogelijk links te liggen.
  • Koop bovendien bewust en vraag je ook bij goedkope, tweedehands kleding af of je het minimaal 30 keer gaat dragen (#30wearrule) en of je het goed kan combineren met wat je al hebt.
  • Ga voor kwaliteit boven kwantiteit, want meer is niet per se beter. Op die manier bewaar je niet alleen het overzicht in je kast (zodat je weet wat je hebt en het het vaker draagt), maar je doet ook langer met je kleding.
  • Kies daarbij zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen, want ook tweedehands kleding waar kunststof in verwerkt is, laat microplastics los tijdens het wassen. Sterker nog: oudere kleding schijnt 1,8 keer zoveel microplastics los te laten bij het wassen als nieuwere kleding. Iets om rekening mee te houden dus.
  • Koop naast je tweedehands kleding ook af en toe nieuwe, duurzame merken. Zo stimuleer je vernieuwing en verduurzaming van de industrie en beloon je duurzame merken, zodat die kunnen blijven bestaan. Duurzame kleding is vaak wat duurder, maar als je voor kwaliteit boven kwantiteit gaat, geeft dat niet.
  • En tot slot, ook niet geheel onbelangrijk, geniet vooral ook van het shoppen en koop stukken waar je echt super blij van wordt.

Houd jij rekening met de kwaliteit of met het merk van tweedehands kleding? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.