Hond helpt verkracht meisje te getuigen

Golden Retriever
Bron: Rkleine (Flickr.com)

Rosie is één van de eerste honden die gebruikt is bij een rechtszaak. De golden retriever mocht plaatsnemen in de getuigenbank, ter ondersteuning van een vijftienjarig meisje die moest getuigen tegen haar vader die haar had verkracht en zwanger heeft gemaakt. Op voor haar moeilijke momenten, leunde het meisje voorover en bleef de hond aaien. Toen het proces in juni eindigde met de uitspraak dat de vader schuldig was bevonden, was de tiener Rosie erg dankbaar voor haar hulp. “Ze bleef Rosie maar knuffelen,” aldus David Crenshaw, een psycholoog die werkt met het meisje. Nu is Rosie het voorbeeld geworden voor vele andere advocaten die meer Rosies in de rechtzaal willen.

Golden retriever Rosie is een ‘therapiehond’ die gespecialiseerd is in het troosten van mensen die veel stress ervaren. New York is niet de eerste plek ter wereld waar een hond mee de rechtszaal in mag. In Arizona, Hawaï, Idaho en Indiana hebben rechtbanken al toegestaan dat dergelijk getrainde honden kinderen en andere kwetsbare getuigen mogen begeleiden wanneer ze in de getuigenbank zitten. “Soms kan een hond het verschil zijn tussen schuld en vrijspraak,” zegt officier van justitie Ellen O’Neill-Stephens. Zij voert campagne om honden in de rechtszaal te krijgen. Officier van Justitie, Matthew Weishaupt, betoogt dat honden als Rosie niet de inhoud van de getuigenis van een gruwelijke misdaad beïnvloeden. “Deze honden verzachten de stress en het trauma, zodat een kind een standpunt kan innemen.”

Inmiddels gaat Rosie verder met haar goede werk. Ze bracht veel tijd door met twee meisjes van 5 en 11, die binnenkort moeten getuigen tegen de man die hun moeder heeft vermoord.

Bron: nytimes.com

Lees ook:
Tweet en win eerlijke zalm van kenners
Laat je inspireren door duurzame doeners
Groene gekken laten zich brandmerken met wereldproblemen