22 Noord-Zuidlijnen nodig om duurzame energie doelstelling te halen

Foto: Slaunger, Flickr

In 2020 moet in Nederland 14% van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen (zon, wind, biomassa) komen. In 2010 zaten we nog op 3,8%. Een gigantische opgave dus die, volgens een nieuw rapport van de ING, €100 miljard aan investeringen kost. Maar volgens ING is de doelstelling halen wél mogelijk.

Als je het rapport “Hernieuwbare energie in Nederland tot 2020” van ING leest, lijkt 10% meer hernieuwbare energie in 9 jaar tijd volstrekt onmogelijk. Om de doelstelling te halen moet er jaarlijks gemiddeld €10 miljard geïnvesteerd worden. Ter vergelijking, dat zijn elk jaar:

  • 2 Betuwelijnen of
  • 2 kerncentrales van 2500 MW of
  • 10 kolencentrales van 600 MW of
  • gelijktijdig 22 Noord-Zuidlijnprojecten in uitvoering hebben (tot 2020)

Toch is het ING niet pessimistisch. De duurzame energiemarkt groeit hard (13%) en biedt dus ook veel kansen op goede rendementen op de investeringen. Oftewel: er valt geld te verdienen. En de winst is te behalen in heel veel kleine projecten die gezamenlijk grote impact kunnen hebben. Gerben Hieminga, werkzaam bij ING en auteur van het rapport, legt het zo uit:

“Het gaat hier niet om één groot project, zoals de Betuwelijn. Veel technologieën zijn kleinschalig. Investeren is ook economisch gezien verstandig. Met energiebesparing bijvoorbeeld verdien je investeringen in korte tijd weer terug. Daarbij, die 100 miljard is niet een bedrag dat de overheid op tafel moet leggen. Het gaat hier om de BV Nederland: bedrijven, particulieren en de overheid.  100 miljard euro is veel, maar als we de knelpunten aanpakken kunnen we heel ver komen.”

ING denkt dat met name investeringen in wind, biomassa en energiebesparing belangrijk zijn voor het behalen van de doelstellingen.

Bron: ING

Lees ook

Overheid ziet in milieu vooral kans om belasting te heffen

De crisis te lijf door energie te besparen

Geld verdienen met zonne-energie

Over de schrijver

2 reacties op “22 Noord-Zuidlijnen nodig om duurzame energie doelstelling te halen”

  1. Indrukwekkend zo'n samenvatting, maar is weinig informatief. Biomassa en wind zijn de belangrijkste hernieuwbare energie kosten zo'n 40 M euro. Ook zo'n bedrag van die 100 M euro gaat naar de bouw!
    Zeewind blijkt het duurst, drie keer zo duur als landwind en groeit het meest. Een verschuiving van zeewind naar landwind drukt dus behoorlijk de kosten. Bij biomassa met in een centrale een rendement van 25% is ook veel winst te halen.

    Kortom heel indrukwekkend, maar een weinig bruikbaar rapport

Reacties zijn uitgeschakeld.