In deze stad zijn 23 gratis buitenwerkplekken neergezet

Deze week wandelde ik door een volkstuinencomplex in Amsterdam. En hoewel het spoor op gehoorafstand lag, net als de bouwplaats waar een paar nieuwe torenflats uit de grond worden gestampt, overviel me een gevoel van rust. Het groen, de bloemen, de fluitende vogels en -geloof het of niet- de stilte. Geen luid pratende mensen, geen muziek uit speakers, geen voortrazend verkeer. “Hier zouden jullie eigenlijk kantoor moeten houden, in zo’n tuinhuisje,” zei een vriendin. En ik werd onmiddellijk enthousiast, want wat is er nou fijner dan tussen het groen in de buitenlucht werken? Dat moeten ze in Montreal ook gedacht hebben. Daar zijn 23 gratis buitenwerkplekken ontwikkeld.

Gratis buitenwerkplekken

Na anderhalf jaar zijn we inmiddels allemaal expert op het gebied van thuiswerken. De voordelen kennen we (niet meer in de file staan, zelf je tijd indelen, tussendoor de hond uitlaten), maar de nadelen kennen we ook. De hele dag, zeven dagen in de week, zonder collega’s tussen dezelfde vier muren zitten zorgt voor het bekende Groundhog day-effect: elke dag lijkt op elkaar. Daarbij ontmoet je nauwelijks nog andere mensen, althans niet in levende lijven, en dat kan soms behoorlijk eenzaam of ongeïnspireerd voelen. Daarom heeft Montreal 23 buitenwerkplekken ontwikkeld waar iedereen gratis terecht kan om ook eens een keer buiten de deur te werken. Letterlijk.

Kleine zomereilanden

Deze Îlots d’été (kleine zomereilanden) zijn speciaal ontworpen om buiten te kunnen werken. Er is schaduw zodat je je scherm gewoon kan blijven zien,  stopcontacten om al je apparaten aan te hangen, licht en gratis wifi. Binnen de anderhalvemetersamenleving kunnen er twee mensen tegelijk werken. Als die regel wordt opgeheven, kunnen er zes mensen tegelijk aan het werk in het open kantoortje dat van hout en aluminium gemaakt is met een dak van canvas.

Greendesking

De buitenwerkplekken zijn in de thuisstaat van Montreal (Quebec) gemaakt van duurzame materialen. Er zijn ook inheemse planten geplaatst in elk kantoortje. Hiermee hopen de initiatiefnemers de voordelen van ‘greendesking’ te laten zien: samenwerken in een flexibele c0-working space in een groene, landelijke omgeving. In dit geval ook nog eens letterlijk buiten. En daarmee zet Montreal een nieuwe stap in de ontwikkeling van coworking-communities, die met het groeiend leger zelfstandigen al vóór corona z’n intrede deed. Met deze groene buitenwerkplekken wil de stad z’n thuiswerkers het positieve effect van groen op de mentale en fysieke gezondheid laten ervaren en ze tegelijkertijd een gratis optie bieden om eens ergens anders te werken dan thuis.

Thuiswerken

Nu de versoepelingen elkaar in rap tempo opvolgen, komt ook de vraag om de hoek kijken of we thuis blijven werken of weer naar kantoor gaan. Uit recent onderzoek blijkt dat 73% van de werknemers aangeeft flexibel te willen blijven werken na de pandemie. Terwijl 67% ook aangeeft meer persoonlijk contact te willen. Een groene coworking-space in de buitenlucht lijkt in dat geval een goede optie. Althans, in de zomer, want ook in Montreal zal het in de winter geen optie zijn.

Zou jij dit soort gratis buitenwerkplekken in jouw stad willen als alternatief voor thuiswerken? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Foto: Benjamin Joppke via Aire Commune

Over de schrijver

1 gedachte over “In deze stad zijn 23 gratis buitenwerkplekken neergezet”

  1. Wat een geweldig initiatief! Die plekken zouden in elke stad ter wereld gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld op drukke pleinen en in parken. Dan ontmoet je nog eens wat mensen buiten je eigen bubbel.

Reacties zijn gesloten.