Bril nodig? Ga buiten spelen!

Spelende Kinderen
Bron: Lighttruth (Flickr.com)

Elk uur dat een kind buiten speelt, vermindert de kans dat het kind slechtziend wordt. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Cambridge. Een kind met slechte ogen besteedt namelijk gemiddeld 3,7 uur per week minder buiten in vergelijking een kind met gezonde ogen.

UV-straling
Onderzoeker Justin Sherwin: “Bijziendheid kan worden veroorzaakt door niet voldoende blootstelling aan UV-straling, maar het kan ook met niet voldoende lichamelijke activiteit te maken hebben.” Het positieve effect van buiten zijn heeft echter niets te maken met de uren die kinderen besteden aan lezen, bewegen of het spellen van computerspelletjes.

Langere ogen
Sherwin stelt dat het voordeel van buiten zijn kan worden gekoppeld aan verhoogde blootstelling aan ultraviolet licht. Diverse studies hebben aangetoond dat bepaalde chemicaliën in combinatie met UV-straling de lengte van het oog bepalen. Bijziende ogen zijn langer dan andere ogen. Voor kinderen met een gebrek aan zonlicht betekent dat dus dat de bijziendheid meer kans krijgt om zich te ontwikkelen, omdat de ogen te veel groeien. De oplossing is simpel volgens deze studie: ga buiten spelen!

Bron: Telegraph.co.uk

Lees ook:
Flinke groei leerprestaties dankzij planten in de klas
5 natuurlijke middelen tegen verkoudheid
Mediterrane eters worden makkelijker zwanger

1 gedachte over “Bril nodig? Ga buiten spelen!”

  1. Dit onderzoek gaat over bijziendheid.
    Bovendien heeft Justin Sherwin's onderzoek niet bekeken of weinig buiten spelen nu de oorzaak of het gevolg van bijziendheid is. Er is alleen een correlatie gevonden die leidt tot een hoger risico.
    Verder is "slechtziend" niet hetzelfde als "bijziend". Slechtziendheid is het gevolg van een oogziekte of hersenziekte. Bijziendheid is geen ziekte. De kop bij dit stukje is dus nogal misleidend.

Reacties zijn gesloten.