Actie tegen zwerfvuil haalt 221.861 drankverpakkingen in 1 dag op

Tomra Zwerfvuil
Bron: Tomra

In Apeldoorn heeft men schoon genoeg van zwerfafval. Afgelopen zaterdag vond daarom een grootscheepse inzamelactie plaats van lege blikjes en flesjes, waarvoor 10 eurocent per stuk werd uitbetaald. De actie heeft 221.861 drankverpakkingen opgeleverd, waarmee een symbolische verdedigingsmuur is gebouwd tegen de afschaffing van statiegeld.

De actie was een initiatief van de gemeente Apeldoorn, afvalbeheerder Circulus en flessenautomatenleverancier Tomra Systems. De drie partijen wilden daarmee een duidelijk signaal geven aan staatssecretaris Atsma, die overweegt om het statiegeldsysteem in Nederland af te schaffen. “Wij wilden bewijzen dat je met een kleine vergoeding mensen ertoe kunt bewegen zwerfafval uit de berm te halen en in te leveren”, aldus directeur Ton Klumper van Tomra Systems.

Vooraf zou al zijn getekend voor een inzamelresultaat van 100.000 blikjes en flesjes, maar in de ochtend werd dit al ruimschoots overschreden. Om 6.30 uur stonden er al rijen auto’s en wachtende mensen. Met aanhangwagens, transportbusjes, tractoren en op de fiets. Op alle mogelijke manieren kwamen mensen de vuilniszakken en dozen vol blikjes en flesjes brengen. Klumper: “Deze aantallen hadden wij ook niet verwacht, het is echt ongelofelijk dat je zoveel verpakkingen binnenkrijgt en zoveel enthousiaste geluiden hoort van de mensen. Daar zijn we trots op.”

Bron: Tomra Systems en Omroep Gelderland

Lees ook:

Nederlandse gemeenten zoeken ruzie met staatssecretaris om statiegeld

Eco-running: 8 kilometer en 5 kilo afval

Kwam Sinterklaas aan in de eerste plastic tas vrije stad van Nederland?

Over de schrijver

3 gedachten over “Actie tegen zwerfvuil haalt 221.861 drankverpakkingen in 1 dag op”

  1. Wat ik een beetje vreemd vind is dat ze bij de supermarkt waar ik boodschappen doe, wel een bak hebben voor glas en een voor papier, maar geen voor plastic. Ik heb op internet zitten zoeken waar ik mijn plastic (vooral flesjes) kan inleveren, maar dat is er niet. Plastic is toch slecht voor milieu en toch hebben ze daar geen speciale afvalbakken voor. Vind ik raar.

  2. Wat ik een beetje vreemd vind is dat ze bij de supermarkt waar ik boodschappen doe, wel een bak hebben voor glas en een voor papier, maar geen voor plastic. Ik heb op internet zitten zoeken waar ik mijn plastic (vooral flesjes) kan inleveren, maar dat is er niet. Plastic is toch slecht voor milieu en toch hebben ze daar geen speciale afvalbakken voor. Vind ik raar.

Reacties zijn gesloten.